Rusia draghează intens pe Volga cu ajutorul aliaților ei. Nave de luptă și rachete Kalibr ar putea fi aduse în Marea Neagră prin canalul care o va lega de Marea Caspică

Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Tot mai multe semnale atrag atenția că Federația Rusă draghează intens canalul Seaway care va lega, prin regiunea Volgograd, Marea Neagră de Marea Caspică.

Reputatul think tank american The Jamestown Foundation precizează că în operațiunea de dragare a Rusiei pe Volga ar putea implicat și noul său aliat: Iranul.

Iranul a oferit până în prezent Rusiei sprijin militar masiv care a fost reprezentat de dronele de diferite tipuri, inclusiv UAV-urile kamikaze Shahed, ce au contribuit decisiv la continuarea atacurilor ruse asupra infrastructurii energetice și civile a Ucrainei. Pe Volga, împreună cu rușii, draghează și chinezii.

Dragarea canalului va permite navelor de marfă rusești, chineze, iraniene ori indiene, să transporte mărfuri grele dinspre Caspică către Europa. Dar și militare.

1. Canalul de... (canal-volga-marea-caspica-marea-neagra_14998700.jpg)

Canalul de pe Volga care va lega Marea Caspică de Marea Azov și Marea Neagră. Foto: Quora

Dar pe lângă aspectul comercial, experții de la The Jamestown Foundation atrag atenția că noul canal ar putea permite Rusiei să aducă transfere nave militare aflate în dotarea Flotei de la Marea Caspică în Marea Azvo și ulterior în Marea Neagră, nave care ar putea fi utilizate evident împotriva Ucrainei.

Procesul de dragare la o asemenea scară reprezintă o provocare masivă de infrastructură pentru Federația Rusă, astfel că implicarea Chinei și a Iranului are ca scop facilitarea procesului. Decizia Kremlinului de a implica Iranul în proiectul de dragare a fost luată la începutul acestei săptămâni și vine după decizia de a permite companiilor chineze să participe la operațiunile de dragare. Americanii sunt îngrijorați de faptul că relațiile dintre Federația Rusă și Iranul, stat fundamentalist care sponsorizează terorismul, devine tot mai strânsă.

 

Dragarea pe Volga. Rușii vor să adâncească canalul la 4.5 metri pentru a putea muta inclusiv nave de luptă din Marea Caspică în Marea Neagră

 

2. Lansare de... (kalibr-rusia-rachete_63495400.jpg)

Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Potrivit sursei citate, implicarea Iranului în proiectul de dragare va permite autorităților ruse să adâncească canalul până la 4.5 metri. În prezent oficialii ruși susțin că adâncimea canalului este de 3.5 metri. 

Totuși, rușii admit că au o problemă mare. Anume faptul că colmatarea a complicat procesul iar navele nu vor putea traversa canalul în anumite perioade ale anului.

Cei de la Jamestown Foundation atrag atenția că dacă dragarea canalului până la 4.5 metri Rusia va putea transfera pe canal cam toate clasele de nave, din Marea Caspică către Marea Azvo și Marea Neagră.

De precizat că Rusia a folosit nave de suprafață pentru a lansa rachete de croazieră Kalibr asupra Ucrainei din Marea Neagră. Rachetele de croazieră au dat bătăi mari de cap Kievului care a admis că reușește cu greu să le intercepteze.

Problema pentru ruși e că dacă stocul de sisteme sovietice e unul uriaș, cel al rachetelor moderne e greu de refăcut ca urmare a sancțiunilor occidentale fără precedent impuse de Occident ca urmare a invadării Ucrainei.

Mai mult, după scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, Marina rusă a făcut un pas mare înapoi în Marea Neagră, unde de mai multe luni e „liniște”.

În acest context americanii de la Jamestown Foundation consideră că posibilitatea de a aduce resurse militare din Caspică în Marea Neagră ar fi o mină de aur pentru ruși în războiul lor împotriva Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel