Publicitate
“Această invenție se referă la domeniul radiolocației, în special la stațiile radar mobile de coastă, și poate fi întrebuințată pentru detectarea, escortarea și indicarea țintelor aeriene și de la suprafața apei, inclusiv a obiectelor rapide cu dimensiuni reduse, la limita vizibilității directe și dincolo de linia orizontului, în condiții de propagare a undelor radio”, se arată în document.
Prin dezvoltarea noului radar, stațiile de coastă ale Rusiei vor trece la un nivel calitativ nou. Un radar mobil de coastă pentru descoperirea țintelor dincolo de linia orizontului, cu asigurarea sporită a secretului, va permite rachetelor cu rază de acțiune de aproximativ 400 de kilometri să rezolve problemele privind descoperirea și indicarea preliminară a țintelor de suprafață la o astfel de distanță.
Potrivit dezvoltatorului, noul radar se distinge prin emisia redusă de radiații, imunitate ridicată la zgomot, zona redusă a unghiului mort (câteva zeci de metri) și o rază de acțiune de 500 de kilometri sau chiar mai mult. Baza stației este reprezentată de o antenă metrică în fază, capabilă să-și schimbe rapid și cu mare precizie poziția.
Pentru îndeplinirea misiunilor primite, radarul este instalat pe un șasiu pe roți foarte accesibil și este dotat cu sistem propriu de alimentare cu energie și echipamente de susținere a vieții echipajului, ceea ce face posibilă mutarea și instalarea acestuia oriunde în zona de coastă, fără o pregătire prealabilă a pozițiilor.
“Baza de elemente utilizate face posibilă crearea de radare de coastă mobile, pentru descoperirea țintelor dincolo de linia orizontului, la costuri mult mai mici decât radarele aflate deja în exploatare. În plus, pentru întrebuințarea acestora nu este nevoie de ocuparea unor teritorii vaste sau implicarea unui număr mare de persoane pentru operare”, se mai arată în brevet.
Comentariul autorului: Din datele prezentate de partea rusă rezultă faptul că noul radar va fi întrebuințat, în special, pentru descoperirea dronelor și a navelor de dimensiuni reduse.
Dislocarea de exemplu a acestor radare în zonele de coastă din Marea Neagră va asigura monitorizarea integrală a situației aeriene și de la suprafața apei, până la Strâmtoarea Bosfor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News