Noua rachetă non-nucleară nu a fost menționată niciodată în rapoartele sau discursurile oficiale și nici măcar nu are un index sau un nume propriu.
Confirmarea că Produsul 506 este într-adevăr o rachetă de croazieră poate fi găsită într-un interviu din 2016 cu Igor Kuznetsov, directorul general al societății GosNIIMash. Între viitoarele proiecte care urmează să fie implementate de companie, Kuznetsov a menționat atunci un anumit Produs 506, fără a dezvălui despre ce este vorba.
Este de așteptat ca, în scurt timp, Produsul 506, care poate distruge ținte importante la o distanță de câteva mii de kilometri să completeze arsenalul bombardierelor strategice Tu-160M și Tu-95MCM.
Expertul militar rus Dmitry Boltenkov a remarcat faptul că Produsul 506 este dezvoltat în paralel cu producerea versiunii modernizate a bombardierului strategic Tu-160. Cu toate acestea, în opinia sa, este posibil ca noua rachetă de croazieră să fie întrebuințată și de alte bombardiere ale Aviației cu rază lungă de acțiune. În primul rând, o potențială platformă purtătoare pentru noua rachetă de croazieră ar putea fi bombardierul strategic Tu-95MS, eventual în versiunea modernizată Tu-95MSM. De asemenea, ținând cont de dimensiunile miniaturale ale noii rachete, s-ar putea ca aceasta să fie amplasată și pe bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3M.
În prezent, numai bombardierele strategice Tu-160 și Tu-95MS pot să utilizeze rachete de croazieră moderne, cu rază lungă de acțiune. Este vorba, în primul rând de rachetele sovietice H-55 cu focoase nucleare, pe baza cărora a fost dezvoltată și versiunea non-nucleară H-555, cu un sistem de navigație performant și cu precizie crescută.
Cea mai nouă familie de rachete de croazieră nucleare și non-nucleare H-101/102 a fost dezvoltată cu întrebuințarea tehnologiei de expunere redusă pentru radare. La acestea a fost schimbată forma carcasei și au fost realizate din materiale compozite. Sistemul de navigație îmbunătățit le oferă o precizie cu o eroare de mai puțin de 10 metri, atunci când sunt lansate la distanțe de câteva mii de kilometri.
Atât rachetele de croazieră H-555, cât și cele de tip H-101 au primit botezul focului în anul 2015, în timpul operației militare din Siria. Bombardierele strategice rusești au executat mai multe lovituri împotriva unor ținte ale extremiștilor de pe teritoriul sirian. Avioanele Tu-160 și Tu-95MS au lansat peste 50 de rachete de acest tip din spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Mediterane. Atacul din 17 noiembrie 2015 a avut o intensitate record, fiind lansate în total 34 de rachete H-555 și H-101.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News