Rusia dezvoltă în China un program secret de drone militare

Dronă rusă de tip Orlan-10 operând în Ucraina, surprinsă exact înainte de momentul impactului, fiind doborâtă de o dronă kamikaze ucraineană. Photo source: Captură video Armata Ucrainei
Dronă rusă de tip Orlan-10 operând în Ucraina, surprinsă exact înainte de momentul impactului, fiind doborâtă de o dronă kamikaze ucraineană. Photo source: Captură video Armata Ucrainei

Rusia construiește drone militare în China, potrivit unei analize exclusive publicate de Reuters miercuri.

Compania rusă de cercetare-dezvoltare IEMZ Kupol (o subsidiară a companiei de stat Almaz-Antey) operează în China și lucrează la o nouă dronă militară numită Garpiya-3 (G3), potrivit unuia dintre documentele consultate de Reuters.

Publicația a contactat și două surse de la o agenție europeană de informații care au vorbit sub condiția anonimatului.

Pentru a-și susține afirmațiile, sursele Reuters au prezentat cinci documente, inclusiv două rapoarte Kupol către minister în prima jumătate a anului și cele două facturi.

Kupol a dezvoltat și efectuat teste de zbor pentru un nou model de dronă de război, Garpiya-3 (G3), o versiune îmbunătățită a UAV-ului rus Garpiya-A1 care a fost dezvoltată cu ajutorul specialiștilor chinezi, potrivit detaliilor conținute în document.

Compania rusă a raportat ministerului apărării într-o actualizare ulterioară că a fost capabilă să producă în serie drone (inclusiv G3) într-o fabrică din China, astfel încât armele să poată fi desfășurate în „operațiunea militară specială” din Ucraina, termenul folosit de Moscova pentru războiul din Ucraina.

„Baza avansată de cercetare și producție a UAV” de 80 de hectare ar putea produce 800 de drone pe an, se arată într-unul dintre documente.

Mai multe modele de drone, inclusiv G3, au fost trimise în Rusia pentru a fi supuse unor teste suplimentare, se arată în documente, cu specialiști chinezi nenumiți în drone care urmează să fie implicați în testare.

Livrarea a șapte drone de război, inclusiv două G3, a fost confirmată de facturile nedatate trimise către Kupol în această vară de o companie rusă care lucrează ca intermediar între firma de cercetare și dezvoltare și furnizori nenumiți din China.

Sursele au spus că o altă firmă rusă de apărare numită TSK Vektor a acționat ca intermediar între Kupol și furnizorii chinezi în proiect. Firmele rusești au lucrat cu o companie chineză numită Redlepus TSK Vector Industrial, cu sediul în Shenzhen, fără a specifica rolul lui Redlepus.

Sursele publicației au spus că livrarea probelor de drone către Kupol este prima dovadă concretă, de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, privind producția de UAV-uri întregi în China, care ulterior au fost livrate Rusiei.

Potrivit dosarelor Kupol analizate de Reuters, G3 poate zbura până la 2.000 de kilometri cu o muniție de 50 de kg. Această gamă depășește cu mult pe cea a dronelor pe care se știe că Rusia le produce în prezent, iar sarcina utilă este mai mare decât dronele cu rază lungă de acțiune pe care le folosește Moscova. Aceste capabilități fac ca G3 să fie comparabil cu dronele kamikaze Shahed-136 furnizate Rusiei de Iran.

Beijingul a negat în mod repetat că China sau companiile chineze au furnizat Rusiei arme pentru a fi folosite în Ucraina, declarând că țara rămâne neutră.

David Albright, un fost inspector de arme al ONU, care conduce grupul de cercetare al Institutului pentru Știință și Securitate Internațională și a desfășurat o activitate extinsă privind cooperarea chineză și rusă în ceea ce privește producția de drone, a declarat pentru Reuters că Kupol ar putea evita sancțiunile occidentale împotriva Rusiei prin înființarea unei unități de producție în China, unde ar putea accesa tehnologie privind cipuri avansate și expertiza cercetătorilor chinezi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel