Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de externe, a acuzat sâmbătă Statele Unite de coborârea "pragului nuclear" prin desfăşurarea la bazele NATO din Europa a unor bombe atomice tactice B61 modificate, transmite Reuters.
"Nu putem ignora planurile de modernizare a armamentului nuclear, bombele cu cădere liberă aflate în Europa", a declarat oficialul agenţiei de presă de stat ruse RIA.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat cea mai mare confruntare dintre cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, când omenirea s-a aflat în pragul unui război atomic, reaminteşte Reuters.
Rusia deţine circa 2000 de arme nucleare tactice funcţionale, în timp ce Statele Unite deţin 200 de astfel de arme, dintre care jumătate sunt desfăşurate la baze militare din Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda.
Conform publicaţiei Politico, SUA au informat la o reuniune cu uşile închise a NATO că vor accelera desfăşurarea bombelor atomice model B61-12, mai modern, care vor ajunge la bazele din Europa în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat.
Bombele de patru metri cu cădere liberă B61-12 au o încărcătură nucleară mai mică decât multe versiuni anterioare, dar sunt mai precise şi pot pătrunde în sol, arată cercetări ale Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.
"Statele Unite le modernizează, crescându-le precizia şi reducând puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în 'arme pentru câmpul de luptă', coborând astfel pragul nuclear", a explicat Gruşko.
ISW: Rusia nu face progrese semnificative nicăieri în prima linie
Analiștii de război au descris situația din jurul forțelor ruse care s-au luptat să obțină câștiguri semnificative în Ucraina în ultimele zile.
Cea mai recentă analiză a Institutului SUA pentru Studiul Războiului (ISW) spune că „nu fac progrese semnificative în jurul Bahmut, Regiunea Donețk sau oriunde altundeva de-a lungul liniei frontului în Ucraina”.
Cu toate acestea, se spune că Rusia încă încearcă să împingă narațiunea că face progrese majore în Bakhmut, un oraș din regiunea Donețk din estul Ucrainei.
Analiștii spun că operațiunea de informare este probabil o încercare de „îmbunătățire a moralului” și „poate poziția personală” a oligarhului rus Evgheni Prigojin , care se află în spatele grupului de mercenari al lui Wagner.
Celebrul Wagner Group este „în mare parte responsabil” pentru progresul minim în jurul lui Bahmut, dar ISW spune că progresul a fost „lent într-un ritm lent și a venit la un preț semnificativ”.
Prigojin, care se pare că s-a ciocnit cu Vladimir Putin din cauza efortului de război al Rusiei, a recunoscut ritmul lent al operațiunilor terestre de lângă Bakhmut săptămâna trecută.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News