Comandantul militar de top al Ucrainei a explicat că acesta este motivul principal pentru eșecurile Kievului pe câmpul de luptă în ultimele luni.
Sîrskîi a ordonat o retragere din Avdiivka în februarie, în timp ce forțele ucrainene se străduiau să mențină liber acest oraș-cheie de pe linia frontului din regiunea Donețk, suferind de lipsa munițiilor din cauza întârzierilor în acordarea ajutorului promis de SUA.
Mai recent, forțele ruse au capturat sate din regiunea Donețk, în timp ce se îndreaptă spre Pokrovsk, și au forțat trupele ucrainene să părăsească partea de est a orașului Ceasiv Iar.
Potrivit lui Sîrskîi, Moscova a obținut aceste succese în mare parte datorită avantajului său în materie de echipamente grele.
Numărul tancurilor rusești a crescut de la 1.700 în 2022 la 3.500, în timp ce numărul sistemelor de artilerie s-a triplat, iar vehiculele blindate au trecut de la 4.500 la 8.900, scrie The Guardian.
Succesele rusești sunt însă doar "tactice" și vin cu costuri ridicate, a declarat comandantul de vârf al Ucrainei, adăugând că Rusia suferă pierderi de "trei ori" mai mari decât forțele Kievului, și chiar mai mari în unele zone.
Sîrskîi a refuzat să furnizeze cifre clare, iar cea mai recentă precizare publică cu privire la numărul soldații ucraineni uciși în timpul războiului a fost de 31 000 până în februarie. Armata ucraineană a declarat că Rusia a pierdut peste 570.000 de soldați uciși sau răniți până la sfârșitul lunii iulie.
Generalul a subliniat, de asemenea, că Ucraina a reușit să oprească înaintarea rusă în partea de nord a regiunii Harkov și a declarat că armata este pregătită să dea un "răspuns puternic" dacă Rusia încearcă o ofensivă în sudul regiunii Zaporojie.
Sîrskîi a menționat că avansurile Rusiei de-a lungul frontului ar putea fi oprite, dar a adăugat că rezultatul "depinde de soldații noștri curajoși, de ofițerii noștri".
Când a fost întrebat despre problema avioanelor de luptă occidentale F-16, Sîrskîi a spus că știe când vor sosi avioanele, dar a refuzat să ofere o dată clară.
Țările de Jos, Danemarca, Norvegia și Belgia au promis aproape 80 de avioane F-16 în cadrul coaliției de avioane de luptă lansată în iulie 2023, iar până la 20 sunt așteptate să sosească în acest an.
În ciuda promisiunilor secretarului de stat american Antony Blinken din 10 iulie, potrivit cărora primele F-16 olandeze și daneze sunt deja pe drum, nicio livrare nu a fost confirmată până în prezent.
Sîrskîi consideră că F-16 vor consolida Forțele Aeriene Ucrainene, dar a subliniat și limitările acestora, afirmând că ar trebui să rămână la 40 de kilometri de linia frontului pentru a evita să fie doborâte.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News