Rusia denunță un atac al SUA în stil cowboy, în tentativa Americii de a compromite construcția Nord Stream 2

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin, și Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin, și Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Federația Rusă denunță încercarea Statelor Unite ale Americii de a bloca construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2.

Dimitri Peskov a transmis că sancțiunile SUA împotriva construirii gazoductului Nord Stream 2 reprezintă un atac în stil cowboy și o acțiune ostilă a Washigtonului. Totodată, Moscova se plânge de mediul „neprietenos și chiar ostil” în care se află țara sa, care se confruntă cu „noi și noi sancțiuni” din partea Occidentului.

„Sancțiunile SUA sunt un atac în stil cowboy și o tentativă de intervenție ostilă”, precizează Peskov, în cadrul unui interviu acordat postului Rossiya-1, și citat de agenția de presă rusă Tass.

Peskov a subliniat că lucrările la gazoductul Nord Stream 2 erau în desfășurare iar construcția se apropia de final.

Amintim că SUA cer companiilor private şi aliaţilor europeni să oprească activităţile care ar putea ajuta la construirea gazoductului Nord Stream 2 şi pregătesc sancţiuni mai extinse asupra proiectului rusesc în următoarele săptămâni. 

Administrația Trump e pregătită, pe final de mandat, să impună o nouă rundă de sancţiuni, care ar urma să fie supuse spre aprobare Congresului SUA și care se vor a fi o lovitură fatală pentru controversatul proiect. Îngrijorările rușilor par legitime în contextul în care Joe Biden, cel care va prelua funcția de președinte al SUA pe 20 ianuarie, a criticat în nenumărate rânduri Nord Stream 2.

 

Nord Stream 2 e aproape finalizat, dar proiectul a fost oprit brusc după ce SUA au călcat pedala de accelerație a sancțiunilor

 

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 9,5 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.


Polonia, Ucraina și alte state europene se opun vehement proiectului.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect, amintește Agerpres. Imediat, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel