Rusia deja întinde coarda provocării la maxim: A treia dronă rusă care intră adânc în România, a doua dinspre Marea Neagră. Avioanele F-16 și F-18 nu au stabilit contact vizual

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă rusă de tip Shahed (Geran 2). Photo source: Open sources via Militarnyi
Dronă rusă de tip Shahed (Geran 2). Photo source: Open sources via Militarnyi

În această noapte de 19 octombrie, vineri spre sâmbătă, o nouă dronă rusă a intrat în adâncimea teritoriului României. E al doilea incident de acest gen în 48 de ore! Ambele drone au intrat de data aceasta dinspre Marea Neagră, nu Ucraina, fapt ce arată intenția clară a Rusiei de a viola spațiul aerian românesc.

„Sâmbătă, 19 octombrie, în jurul orei 2.30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea”, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN), într-un comunicat emis către DefenseRomania, la primele ore ale zilei de 19 octombrie.

 

Rusia întinde la maximum coarda provocării: A doua dronă care intră adânc în România, dinspre Marea Neagră, în nici 48 de ore!

 

Ca urmare a faptului că ținta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

Astfel, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4.00, în zona Gura Portiței, oră la care Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din zona de  nord-est a județului Constanța.

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către localitatea Cogealac, jud. Constanța, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul național fiind de 19 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.

2. Avioane F-... (esp-f-18s-plus-rou-f-16_51607000.jpg)

Avioane F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole zboară alături de un avion F-16 românesc în timpul unei misiuni de antrenament.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 4.30.

Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 5.10, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare”, precizează MApN.

„Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, începând cu această dimineață, cercetări în zonă.  

MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea”, conchide biroul de presă al Ministerului.

Dacă acum 48 de ore drona care a intrat prin Eforie Nord a survolat în adâncimea teritoriului României 14 kilometri, de data aceasta e vorba de cel puțin 19 kilometri până s-a pierdut contactul radar cu UAV-ul rus.

E a treia oară când un UAV rus intră adânc în teritoriul României. Incidentul, deosebit de grav, naște din nou întrebări privind cadrul legislativ pentru doborârea dronelor care violează spațiul aerian al României.

 

Profesorul Dan Carp remarca că de data aceasta Rusia a țintit deliberat spațiul aerian al României

 

Dacă prima dronă a intrat în România din Ucraina, ultimele două au făcut-o din Marea Neagră. Prima de la o distanță considerabilă de Ucraina, prin Eforie Nord.

Profesorul Dan Carp, expert în spațiul post-sovietic, remarca că acest lucru arată cât se poate de clar că Rusia a țintit deliberat spațiul aerian al României. Un al doilea incident de acest gen, în nici 48 de ore, întărește afirmația profesorului Carp.

„Drona rusească a țintit deliberat teritoriul Romaniei.

Nu a venit de pe teritoriul Ucrainei, ci de pe Marea Neagră.

De unde a pornit - vom vedea, deocamdată nu știm. Oricum ar fi, a fost primul act deliberat de provocare la adresa României din partea Federației Ruse. Care a fost scopul? A crea panică, surpriză, irațional. Exact în timpul campaniei electorale.

Din fericire, scopul - politic - nu a fost atins”, a transmis profesorul Carp”, după prima dronă care a intrat în România dinspre Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel