Rusia declară persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova

Cristian Soare |
Data publicării:

Ministerul Afacerilor Externe informează că miercuri, 3 iulie 2024, Federația Rusă a declarat drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova.

Această decizie a părții ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, survine ca răspuns la măsurile adoptate de către autoritățile române la 24 mai 2024, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București.

Reamintim că decizia autorităților române a avut în vedere desfășurarea de către diplomatul rus respectiv de activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Amintim ca, la 24 mai 2024, un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, în formă continuată. Cetățeanul român a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

Începând cu anul 2022, românul a supravegheat obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina.

Ulterior anchetei DIICOT, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat persona non grata pe teritoriul României.

Potrivit MAE, motivul deciziei luate de autorităţile române este că acesta ar fi desfăşurat activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel