Rusia dă dovadă de o brutalitate fără margini în Ucraina (Video): Trupele ruse ar fi lansat super bomba ODAB-9000 asupra oraşului ucrainean Vovchansk

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Surse militare ruse susțin că au folosit ODAB-9000, cea mai puternică armă non-nucleară din lume, într-un atac asupra orașului ucrainean Vovchansk / Sursa foto: captură video.
Surse militare ruse susțin că au folosit ODAB-9000, cea mai puternică armă non-nucleară din lume, într-un atac asupra orașului ucrainean Vovchansk / Sursa foto: captură video.

Surse militare ruse au afirmat că a fost lansată o bombă foarte puternică asupra orașului ucrainean Vovchansk. Potrivit presei ruse, aceasta ar fi bomba ODAB-9000, denumită și ''Father of Kuzka'' sau ''Father of all bombs''. Această armă ar fi cea mai puternică muniție non-nucleară din lume, cu o putere explozivă echivalentă cu 44.000 kg de TNT.

ODAB-9000 este o armă termobarică, ceea ce înseamnă că utilizează oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie intensă și un und de suflul puternic, provocând distrugeri generalizate pe o suprafață mare. Dacă este adevărat, aceasta ar fi prima utilizare înregistrată a ODAB-9000 într-o luptă.

Cu toate acestea, rapoarte contradictorii sugerează că bomba lansată la Vovchansk ar fi putut fi o bombă termobarică ODAB-1500 mai mică, care a urmat unui asalt eșuat al infanteriei rusești. Deși ambele bombe sunt extrem de distructive, ODAB-1500 are un randament semnificativ mai mic în comparație cu ODAB-9000.

Natura exactă a armei utilizate și impactul acesteia pe câmpul de luptă continuă să fie subiecte de dezbatere.

Trupele ruse folosesc „o gamă extinsă de arme” pentru a ataca uzina de agregate recent recucerită din orașul Vovchansk din regiunea Harkov, a declarat pe 30 septembrie purtătorul de cuvânt al ''Grupului ucrainean de forțe din Harkov'', Vitalii Sarantsev.

 

Rusia își urmează practica standard de a distruge ceea ce nu a putut captura

 

Descriind situația ca fiind „dificilă”, Sarantsev a declarat că forțele ruse au atacat continuu în sectorul Karkiv și au făcut din uzina Vovchansk „obiectivul lor numărul unu”.

Trupele ruse au controlat uzina timp de mai multe luni înainte ca aceasta să fie recucerită de forțele speciale ale serviciului de informații militare ale Ucrainei (GUR) pe 24 septembrie, a raportat anterior serviciul ucrainean de informaţii.

„(Uzina) nu este o țintă tactică ca atare pentru (Rusia). Dar, în același timp, pierderea acestei instalații a fost o lovitură foarte puternică pentru imaginea sa”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Vorbind la televiziunea națională, Sarantsev a declarat că forțele ruse efectuează atacuri asupra uzinei cu bombe aeriene ghidate și lansatoare de rachete multiple „Solntsepek”.

„Cu alte cuvinte, (Rusia) își urmează practica standard de a distruge ceea ce nu a putut captura”, a adăugat el.

Forțele ucrainene au capturat aproximativ 20 de soldați ruși și au ucis „câteva zeci” de alții în timpul unei operațiuni de recucerire a unei uzine de agregate în orașul Vovchansk din regiunea Harkov, a afirmat săptămâna trecută un membru al serviciilor de informații militare ucrainene (GUR).

Vovchansk este un oraș aflat în dificultate, la aproximativ 60 de kilometri nord-est de Harkov, care a cunoscut lupte grele de când Rusia a lansat o nouă ofensivă în zonă în luna mai.

Deși inițial a câștigat teren, ofensiva rusă din nordul regiunii Harkov s-a împotmolit rapid, trupele ruse suferind pierderi grele.

Intensitatea luptelor a scăzut oarecum în comparație cu alte zone din estul Ucrainei, în apropiere de Pokrovsk, Vuhledar și Torețk.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel