Rusia cunoștea caracteristicile dronelor care au atacat flota în Crimeea. S.V. Mateiu: Operațiune combinată a Ucrainei și greșeli majore de apărare rusă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata Amiral Grigorovici, parte a Flotei ruse a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Fregata Amiral Grigorovici, parte a Flotei ruse a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Forțele ucrainene au efectuat un atac cu drone maritime și aeriene, pe 29 octombrie 2022, fiind lovită chiar inima Crimeei - portul Sevastopol. Cum a fost posibil un astfel de atac asupra „impenetrabilei” fortărețe Crimeea, explică Sandu Valentin Mateiu,  comandor (r), analist și expert militar.

Imaginile de pe rețelele de socializare au documentat un număr necunoscut de vehicule de suprafață fără pilot care au lovit, pe 29 octombrie, cel puțin o fregată din clasa Grigorovici, fiind foarte probabil vorba despre nava Amiral Makarov, noua navă amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră după scufundarea crucișătorului Moskva.

Cert e că o navă din clasa Amiral Grigorovici, coloana vertebrală a Flotei ruse din Marea Neagră, a fost lovită.

În cea mai recentă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania, Comandorul (r) Sandu Valentin Mateiu a analizat atacul cu drone asupra Sevastopolului.

 

Rușii ar fi trebuit să știe ce-i așteaptă: O dronă (USV) similară ucraineană a eșuat acum 2 luni la Sevastopol

 

Acesta amintește că rușii ar fi trebuit să știe la ce se așteaptă, mai ales că știau că ucrainenii dețin astfel de drone de suprafață după ce o dronă maritimă kamikaze ucraineană a eșuat chiar în apropiere de baza rusă din Sevastopol în luna septembrie.

„Ideea unor vehicule autonome de suprafață care pot lovi o navă o bănuiam cu toții. Sistemele autonome au fost dezvoltate și la suprafață, așa cum au fost și subacvatic și în aer. Ele au ajuns la o maturitate, pentru că trebuie să însumeze câteva caracteristici tehnico-tactice pentru a fi folosite, fiabilitatea fiind una dintre ele.

Dar dincolo de aspectul tehnic, maturizarea tehnologiei, a fost și aspectul tactic. Am avut o lovitură în port, care de mult timp nu mai sunt sigure. Dar acum au fost vulnerabile la asemenea sisteme. Lovitura a fost asigurată și de lipsa de fermitate operativo-tactică a comandamentului rusesc. Ei știau că ucrainenii au asemenea vehicule. Un asemenea vehicul a eșuat în urmă cu o lună, îi știau caracteristicile. De la încărcătura, amprentă radar redusă, viteză mare cu jet - 35 de noduri, un 60-70 km/h. De cele mai multe ori te pierde inflexibilitatea tactică. În fond lipsa gândirii tactice adecvate”, explică expertul militar, eșecul rușilor de a respinge atacul.

Greșeli majore s-au făcut și în asigurarea protecției fregatei din clasa Amiral Gregorovici. „Nava respectivă, nu îmi este clar, era ori în radă ori în port neprotejată. Cineva a dat ordin și și-a asumat riscul ca în condiții de război să lase nava respectivă acolo. Vorbim de o fregată din clasa Amiral Grigorovici care reprezintă coloana vertebrală a Flotei Mării Negre după scufundarea crucișătorului Moskva”, subliniază Sandu Valentin Mateiu.

 

Ucrainenii au reușit o operațiune combinată: Pe lângă dronele maritime au lansat și drone aeriene care a indus ocupantul în eroare

 

Sandu Valentin Mateiu e de părere că rușii au făcut greșeli majore, iar operațiunea ucrainenilor a fost una complexă, fiind folosite drone aeriene pentru a distrage atenția.

„Flota rusească a avut calitatea de a lua tot ce era mai bun de la Flota sovietică și a dezvoltat clase de nave foarte bune. Doar că degeaba proiectul e frumos dacă te pierzi în corupție și înapoiere la nivelul personalului. Resursa umană contează cel mai mult. (...) La Sevastopol au fost greșeli mari ale apărătorilor portului. Ucrainenii au reușit mai mult - o operație combinată: Au trimis și drone aeriene. Atenția a trebuit să fie astfel distribuită. (...) Un exemplu de încălcare flagrantă a securității operaționale e că după atac s-a dat ordin să se închidă toate camerele de luat vedere din Sevastopol. Până atunci ce au făcut cu ele? Au distribuit informații?”, s-a întrebat retoric Sandu Valentin Mateiu.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Urmărește integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care Sandu Valentin Mateiu,  comandor (r), analist și expert militar, vorbește despre atacurile Ucrainei asupra Flotei ruse din Sevastopol, în Crimeea ocupată

Youtube video image

 

Atacurile ucrainene din Crimeea nu sunt un act terorist

 

Într-o altă analiză publicată pe pagina personală de Facebook, expertul aprofundează operațiunea ucrainenilor:

„A fost executat un atac combinat, drone aeriene (UAV-uri) și navale USV de mare viteză. Au fost atacate cel puțin: 1) două fregate din clasa Admiral Grigorevici. Foarte probabil, una dintre acestea a fost lovită (imaginile IR arată ținta spre care USV-ul se îndreaptă și o lovește). 2) un dragor de bază. Probabil, dronele aeriene au avut și rolul de a distrage atenția echipajelor (apărarea antiaeriană), decisivă fiind lovirea navelor de către USV-uri (care au avut o încărcătură de luptă destul de mare pentru a avaria semnificativ nava țintă). Se pare că atacul inițial a fost o surpriză reușită (imaginile în infraroșu de pe USV-ul care a atacat pe timpul nopții arată că nu a existat nici o reacție de apărare a navei țintă), dar, ulterior, apărătorii au reacționat și au lovit unele USV-uri (imaginile de pe USV-ul care a atacat ziua arată o reacție relativ precisă, operatorul acestuia fiind obligat să schimbe direcția de atac; de asemenea, elicopterele s-au dovedit eficiente în lovirea USV-urilor)”.

În emisiunea difuzată de DefenseRomania, despre atacurile din Crimeea, Sandu Valentin Mateiu crede că „ucrainenii testează până unde sunt limitele când Rusia se simte învinsă și ar încerca să treacă spre încărcătura nucleară tactică sau arme de nimicire în masă”.

„Rușii acuză că e vorba de un act terorist, însă nu e terorist ci e militar. Ucraina a fost atacată, are dreptul la acțiune împotriva agresorului”, conchide expertul militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel