Informația privind crearea unor grupuri speciale de luptă pentru a contracara tancurile occiddentale e confirmată chiar de generalul rus Yunus-Bek Yevkurov, adjunctul lui Serghei Șoigu la conducerea Ministerului Apărării de la Moscova și de Evgheni Arifulin, șeful Centrului de Instruire al Forțelor Armate Ruse, ultimul confirmând în cadrul unui interviu acordat postului Zvezda TV, canalul media oficial al Ministerului rus al Apărării.
Astfel, rușii au elaborat un plan amplu privind organizare metodologică și implementarea în luptă a planului, bazat pe vulnerabilitățile tancurilor de luptă occidentale. Practic, cu alte cuvinte, grupurile ruse de luptă sunt antrenate special, și la nivel teoretic și practic, pentru a lupta împotriva Abrams, Challenger 2 și mai ales Leopard, tancuri care vor ajunge în cel mai mare număr în dotarea ucrainenilor.
Tanc britanic Challenger, alături de Leopard german și tehnică de luptă americană, în Ucraina. Foto: Forțele armate ucrainene9
Până în prezent Ucraina a primit 57 de tancuri din cele aproximativ 300 anunțate în luna ianuarie. E vorba de 43 de tancuri de luptă de producție germană Leopard, transferate de mai multe state aliate, și 14 tancuri de luptă Challenger 2, donate de Marea Britanie.
Experții ruși au analizat avantajele și dezavantajele tancurilor occidentale și se încurajează: SUA au pierdut 80 de tancuri Abrams în Irak
Portalul rus de propagandă pro-Kremlin Vzgyad publică un material în cadrul căruia mai mulți experți ruși analizează punctele slabe ale tancurilor occidentale și anticipează cum se desfășoară instruirea grupurilor ruse create special pentru distrugerea acestor tancuri în Ucraina.
Articolul pleacă de la remarca că atât M1A2 Abrams, Challenger 2 și Leopard 2 sunt tancuri redutabile și „adversari serioși” în contextul în care tancurile sunt echipate cu sisteme moderne de supraveghere și control al focului, blindaj impresionant și mobilitate ridicată.
Însă rușii se încurajează cu un clișeu cât se poate de real: Niciun sistem de armament nu e invincibil.
Tanc american Abrams. Foto: US Army
Rușii amintesc de pierderile tancurilor Leopard în Siria, dar și de faptul că SUA au pierdut în doi ani în războiul din Irak 80 de tancuri Abrams.
„În plus, față de Leopard, tancurile americane sunt mai scumpe, greu de reparat și de întreținut și, de asemenea, consumă mult mai mult combustibil. În ce privește Challenger 2, acestea sunt mult mai lente decât tancurile germane și americane. E cel mai greu tanc al NATO, în funcție de versiune putând ajunge chiar și la 75 de tone, fapt ce face dificilă deplasarea pe poduri”, se arată în textul autorilor ruși.
Punctele slabe ale tancurilor Abrams și Leopard, identificate de experții ruși
Expertul militar Viktor Baranets crede că printre deficiențele tancurilor germane Leopard, deficiențe care ar trebui fructificate de forțele ruse de ocupație, se numără dimensiunea lor, fapt care le face puțin mai lente și mai ușor de detectat, considerând că cel mai vulnerabil punct al tancului este coca.
Tanc Leopard 2 de producție germană și tanc Abrams american
În ceea ce privește Abrams, Baranets spune că există părți vulnerabile în armură și „partea din spate a tancului e foarte vulnerabilă inclusiv pentru tunurile blindatelor BMP sovietice”. Expertul rus spune că la Challenger punctul slab e fiabilitatea scăzută a tancului și „sistemul arhaic de control al focului”.
Experții ruși mai spun că Armata rusă nu va inventa roata iar noile grupuri antrenate special pentru studierea vulnerabilităților și distrugerea tancurilor occidentale vor fi echipate în special cu sisteme MANPADS și drone care pot lovi de sus în cele mai vulnerabile puncte ale tancurilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News