Potrivit jurnaliștilor ruși, este evident faptul că alegerea Riadului a fost influențată de utilizarea sistemului de apărare antiaeriană Pantsir-S1 în conflictul din Ucraina, în timpul căruia a interceptat sute de ținte aeriene, inclusiv rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP-EG. Pe de altă parte, regatul trebuie să-și consolideze propria apărare antiaeriană pe fundalul amenințării tot mai mari de generalizare a conflictului din Orientul Mijlociu.
Trebuie precizat faptul că Pantsir-ul rusesc va deveni una dintre componentele cheie ale sistemului de apărare antiaeriană stratificat al regatului. Lista noilor achiziții a Ministerului Apărării din Arabia Saudită mai include și sistemele americane de apărare antiaeriană THAAD și franceze Crotale NG.
Creșterea interesului clienților străini pentru produsele rusești ale industriei de apărare a fost semnalată anterior de șeful corporației de stat Rostec, Serghei Chemezov. Acesta a declarat că portofoliul total al comenzilor pentru exportul de arme a ajuns la 55 de miliarde de dolari.
Potrivit precizărilor sale, țările bogate din lumea arabă se numără printre cei mai mari cumpărători de sisteme de arme din Federația Rusă, care au confirmat pe câmpul de luptă.
“Avantajele școlii rusești de arme sunt clar vizibile astăzi în timpul operației militare speciale. Toată lumea înțelege acest lucru”, a subliniat Serghei Chemezov.
Comentariul autorului: Rușii au supus complexele de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Pantsir-S unui proces permanent de modernizare, bazându-se pe lecțiile învățate în conflictele moderne.
Inițial, sistemul rusesc de rachete și artilerie antiaeriană s-a dovedit o țintă facilă pentru dronele străine, în primul rând pentru cele de producție turcească de tip Bayraktar TB2. În timpul conflictelor din Siria, Libia și chiar din Ucraina, multe dintre complexele Pantsir din dotarea militarilor ruși, sirieni și libieni au fost distruse în timpul luptelor împotriva dronelor.
În ultimul timp însă, rușii au adaptat sistemul de apărare antiaeriană, care a ajuns la versiunea Pantsir-S1M și și-a demonstrat eficiența pe câmpul de luptă în Ucraina.
În acest context, foarte probabil că cererea la export pentru acest sistem va crește în perioada următoare.
Trebuie menționat faptul că prețul de vânzare în străinătate pentru un complex de apărare antiaeriană Pantsir-S1 este situat între 13 și 14 milioane de dolari.
Până în prezent, pe lângă armata rusă, Pantsir-S1 a fost achiziționat de Algeria, Irak, Emiratele Arabe Unite, Serbia, Siria, Etiopia și Libia. De asemenea, au fost încheiate contracte cu Brazilia și Guineea Ecuatorială.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News