Cotidianul german Bild a informat, în ediția din 27.03.2025, că două avioane de vânătoare de tip Eurofighter Typhoon aparținând Forțelor Aeriene ale Germaniei au fost ridicate în aer, după ce un avion de cercetare rusesc Il-20M a fost detectat în apropierea spațiului aerian al țării.
Avioanele de vânătoare germane au decolat de la baza aeriană din Lag (Renania de Nord-Westfalia), iar apropierea acestora de aeronava rusească a avut loc pe 27 martie, în jurul orei locale 09:30.
Sursele publicației au precizat că Il-20M rusesc a zburat cu transponderul de bord oprit și nu a răspuns solicitărilor dispecerilor de la sol. Pentru o perioadă de timp, acesta a evoluat însoțit de cele două avioane de vânătoare, apoi și-a schimbat cursul în direcția regiunii Kaliningrad.
Ministerul rus al Apărării subliniază în mod constant că toate zborurile avioanelor militare respectă cu strictețe regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian.
Presa germană a semnalat faptul că, anterior, un caz similar a avut loc în luna septembrie 2024. Apoi, Forțele Aeriene germane au mai ridicat în aer avioane de luptă Eurofighter din Marea Baltică din cauza unor avioane militare rusești de tip Tu-142 și Su-30.
România, poliție aeriană în Lituania
În data de 27 martie 2025, a fost finalizat procesul de dislocare etapizată a întregului detașament „Carpathian Vipers” în Lituania, în baza aeriană Šiauliai, unde vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită, în perioada aprilie – iulie 2025.
În data de 27 martie 2025, a fost finalizat procesul de dislocare etapizată a întregului detașament „Carpathian Vipers” în Lituania, în baza aeriană Šiauliai, unde vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită, în perioada aprilie – iulie 2025.
Trebuie subliniat că piloții români de F-16 au asigurat și în perioada aprilie - iulie 2023 cu succes Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în Lituania, în Baza Aeriană Siauliai. Detașamentul român a fost format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon.
Aceasta a fost prima desfășurare a avioanelor F-16 Fighting Falcon românești într-o misiune internațională de acest tip. Înainte Forțele Aeriene Române mai contribuiseră la apărarea spațiului aerian baltic, dar cu MiG-21 LanceR, retrase din serviciu ulterior.
În cadrul misiunii din 2023 F-urile noastre au avut nenumărate „întâlniri” cu aviația militară rusă încă din primele zile de la începerea misiunii. Anul acesta, în contextul internațional atât de tensionat de acum, ne așteptăm la intensitatea misiunilor să fie cel puțin egală.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News