Şeful diplomaţiei ruse s-a adresat public după discuţiile avute miercuri, la Moscova, cu omologul său belarus Vladimir Makei, întâlnire în care a indicat, printre altele, că liderul belarus Aleksandr Lukaşenko va fi primit de preşedintele rus Vladimir Putin ''în următoarele două săptămâni''.
De asemenea, Lavrov a acuzat Ucraina că a alimentat criza din Belarus şi a spus că Moscova nu vede rostul angajării în dialog cu consiliul de coordonare creat recent de reprezentanţi ai societăţii civile belaruse pentru a sprijini tranziţia de putere. Acest consiliu cere demisia preşedintelui Lukaşenko, eliberarea tuturor deţinuţilor politici şi organizarea unor alegeri libere şi corecte în Belarus, precizează Agerpres.
Ministrul rus de externe a acuzat Ucraina, fără să prezinte dovezi, că a trimis 200 de extremişti pe teritoriul Belarusului
Serghei Lavrov a afirmat că 200 de extremişti ucraineni antrenaţi se află pe teritoriul Belarusului încercând să destabilizeze ţara. El a mai anunţat că premierul rus este aşteptat joi la Minsk, în plină mişcare de protest contra realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. ''Mâine prim-ministrul Mihail Mişustin se va deplasa la Minsk'', a spus Serghei Lavrov, citat de agenţiile de presă ruse, anunţând astfel prima vizită a unui demnitar rus de rang înalt în Belarus de la începerea crizei politice din această ţară.
After Putin's interview on having a "reserve" to intervene in #Belarus, Lavrov now says 200 specially trained "Ukrainian extremists" destabilising Belarus: https://t.co/hrTykRAgnm
— Nigel Gould-Davies (@Nigelgd1) September 2, 2020
Auden's poem "August 1968", after an earlier intervention, comes to mind. Here it is:
După cu se poate observa, publicaţiile media controlate de statul rus, mai ales RIA.ru şi Sputnik, au început să publice pe Twitter articole cu declaraţiile ministrul rus de externe
#URGENT | EU, NATO make destructive statements on Belarus, says Russian Foreign Minister Lavrov https://t.co/ZNq3hEVLJN#SputnikUrgent pic.twitter.com/nUAZemQnGE
— Sputnik (@SputnikInt) September 2, 2020
Pe de altă parte, ministrul apărării belarus este aşteptat vineri la Moscova, pentru consultări în cadrul mai multor organizaţii internaţionale ce reunesc în special foste republici din Uniunea Sovietică.
În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko, aflat de 26 de ani la putere, al şaselea mandat consecutiv.
Rusia a dat semnale tot mai clare de susţinere a liderului de la Minsk, cu care însă relaţiile s-au tensionat mai ales în primăvara acestui an, când Lukaşenko a acuzat Moscova de tentativă de interferenţă în procesul electoral din Belarus pentru ca ţara să devină vasal al Rusiei, acuzaţii respinse ferm de Kremlin.
Însă după alegerile prezidenţiale din 9 august, liderul belarus a denunţat un complot occidental şi a apelat la sprijinul Rusiei. Putin a promis deja să trimită forţe ruse în Belarus dacă mişcarea de contestare ar degenera, însă Minskul cere şi o asistenţă economică, economia sa fiind în criză, inclusiv ca urmare a sancţiunilor impuse de unele ţări vecine.
Rusia este indecisă în privinţa situaţiei din Belarus. Kremlinul: Totul este sub control şi nu este nevoie să trimitem forţe
Rusia continuă să ofere declaraţii contradictorii, de la o zi la alta, privind situaţia din Belarus şi modul în care ar urma să-l sprijine pe Lukaşenko. Săptămâna trecută, Vladimir Putin voia să ne speria cu o unitate de rezervă a forţelor anti-revoltă, pregătită pentru Lukaşenko, iar luni, trompeta propagandistică Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că situaţia din Belarus este sub control şi nu este nevoie să trimită forţe.
Potrivit agenţiei de presă Reuters, citată de Agerpres, Kremlinul a declarat luni că situaţia din Belarus este sub control şi nu vede nevoia trimiterii de forţe pentru a-l sprijini pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu ample proteste după scrutinul controversat din 9 august.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că forţele de securitate din Belarus şi conducerea ţării ţin situaţia sub control "într-o manieră destul de sigură".
Moscova este de asemenea pregătită să sprijine Belarusul, un aliat apropiat al Rusiei, pentru modificarea Constituţiei sale dacă i se cere acest lucru, a mai spus Peskov.
Reuters reaminteşte faptul că ruşii au votat în iulie în favoarea modificărilor constituţionale care-i vor permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 cel puţin dacă va fi reales.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News