Rusia continuă războiul informaţional împotriva NATO şi UE. General rus: Nu au putut să ajute Italia să combată epidemia de coronavirus

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul adjunct al apărării din Federația Rusă, Alexander Fomin, a ţinut să ne reamintească că Moscova conduce un război informaţional împotriva NATO şi împotriva Uniunii Europene.

Generalul Alexander Fomin a recurs la retorica propagandistică, pe care tot am auzit-o în ultimele luni, ţinând să ne reamintească că Rusia, într-un gest de bună voinţă, a trimis specialiștii şi medici militari pentru a ajuta Italia să lupte împotriva pandemiei de COVID-19.

Cum probabil era de aşteptat, generalul rus a acuzat o serie de state, membre ale NATO şi UE, că au discreditat Rusia, susţinând că Moscova recurge la şantaj politic şi spionaj.

„A apărut un val ostil, dar preferăm să nu acordăm atenție propagandei și agitației din mass-media. Credem că s-a întâmplat pentru că, din păcate, națiunile occidentale, UE și blocul Atlantic nu au reușit să realizeze potențialul de aliat pentru a demonstra o consolidare în interiorul organizațiilor lor", a precizat Alexander Fomin într-un interviu acordat Zvezda, postul propagandistic de televiziune al Ministerului rus al Apărării. Declaraţia ministrului adjunct al apărării a fost preluată şi de agenţia de presă rusă TASS.

Nu ar mai trebui să existe nici-o urmă de îndoială că Rusia conduce un război informaţional, întreţinut cu teze propagandistice, împotriva NATO şi împotriva UE, din momentul în care un înalt oficial rus, ministrul adjunct al apărării, face astfel de declaraţii la un post de televiziune al armatei.

Fomin nu s-a oprit aici şi a ţinut să sublinieze că ministerul rus al apărării nu acordă atenție unor astfel de falsuri și va continua să își facă treaba.

Care ''treabă'', cea de a conduce un război informaţional împotriva statelor occidentale, în plină pandemie de COVID-19 sau a cea de a juca cartea '' bunului samaritean'', cu intenţia de a obţine capital de imagine şi avantaje geopolitice pe spatele celor care se luptă cu un inamic nevăzut?

 

Cât de bine şi-a făcut Rusia ’’treaba’’ în timpul pandemiei de COVID-19 ?

 


La începutul lunii febroarie, mai mulţi oficiali ai SUA, printre care şi Philip Reeker, subsecretar de stat american pentru Europa şi Eurasia, au susţinut că mii de conturi de pe reţelele Twitter, Facebook şi Instagram, asociate cu Rusia, au susţinut o amplă campanie de dezinformare în legătură cu coronavirusul apărut în China.

Această campanie rusă a amintit de tentativele KGB-ului din timpul Războiului Rece de a acredita ideea că HIV este o invenţie a cercetătorilor americani. Atunci că şi acum, scopul Rusiei a fost acela de a semăna discordie şi de a slăbi din interior instituţiile din SUA şi de a crea un sentiment de neîncredere în rândul statelor din cadrul NATO.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, debutul acestei campanii pe internet a fost pe 20 ianuarie, când media controlate de statul rus, mai ales RT şi Sputnik, au început să difuzeze articole şi interviuri antioccidentale despre originile epidemiei. Teoriile difuzate online au inclus idei de tipul că: virusul a fost creat de SUA pentru a "purta un război economic împotriva Chinei", că este vorba de o armă biologică inventată de CIA sau că face parte dintr-o strategie occidentală de "mesaje anti-China".

 

Mai mult propagandă şi interese geopolitice

 

„Din Rusia , cu dragoste" un slogan cu multă însemnătate geopolitică care nu va fi uitat prea curând şi care atrage după sine un război informaţional şi propagandistic orchestrat de Moscova împotriva Occidentului, împotriva Uniunii Europene şi împotriva NATO.

Sloganul ''From Russia With Love'' a fost imprimat, pentru prima dată, pe avioanele militare pe care autoritățile ruse (Ministerul rus al Apărării) le-au trimis, în luna martie, în Italia, ca parte a unei ample operațiuni de ''asistență medicală" a Kremlinului în anumite țări occidentale.

Rusia a început, dincolo de graniţele sale, să exploateze pandemia şi să transforme toată acesta situaţie critică în avantaje geopolitice. Astfel, Moscova a început prin a-şi construi imaginea de ''bun samaritean'' pe 22 martie când a început expedierea primelor echipamente medicale către Italia, cei drept în urma unei discuţii pe care preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimiri Putin, a avut-o cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.

De atunci, utilitatea asistenței medicale oferite de Rusia a fost pusă la îndoială, deoarece ziarul italian La Stampa a venit la scurt timp cu dezvăluiri, precizând că cea mai mare parte a ajutorului umanitar trimis de Moscova, aproximativ 80%, pentru lupta cu coronavirusul, s-a adeverit a fi inutil.

Pe lângă echipamentele medicale, ca parte aşa zisului ''ajutor medical'' Rusia a trimis personal medical militari, inclusiv virusologi în Italia.

Mathieu Boulegue, expert al Chatham House – Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale, precizează într-o analiză publicată de The Moscow Times, că trimiterea de către Rusia a unor medici militar în Italia a avut cu totul alt scop de cât cel prezentat iniţial. Acesta este de părere că acest lucru a reprezentat o oportunitate pentru autoritățile ruse să obţină informaţii şi experiență la prima mână despre modul în care pandemia de coronavirus se răspândeşte.

Dar asta nu este tot. Ziarul italian „La Stampa" a mai precizat că printre cei 104 medici și „specialiști" trimiși de Rusia se află ofițeri ai GRU – serviciul de informaţii al Armatei ruse, care purta același nume și pe vremea Uniunii Sovietice (până în 1991). Afirmația din „La Stampa" a fost sprijinită și de un fost expert al NATO, Hamish De Bretton. „Fără îndoială că printre ei se află și ofițeri ai GRU", a precizat Hamish De Bretton. Pentru specialiștii serviciilor de informaţii din întreaga lume, afirmația este credibilă, cunoscute fiind metodele GRU în operaţiunile sale de spionaj.

Tactică de soft power a Rusiei – cea a bunului samaritean care sare în sprijinul celor mai puternic afectaţi de pandemia COVID-19 – nu s-a oprit la Italia. Tot ceea ce Rusia a făcut, atât în cazul Italiei, cât şi în cazul Statelor Unite, a reprezentat şi reprezintă un joc pur geopolitic. În cazul Italiei, propagandişti Kremlinului au vrut să sublinieze absența solidarității europene în lupta împotriva pandemiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel