Washingtonul a impus marţi sancţiuni Moscovei ca reacţie la otrăvirea disidentului Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic Noviciok.
Reuters observă că este cea mai directă acţiune de până acum a preşedintelui american Joe Biden împotriva Kremlinului, precizează Agerpres.
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat într-un comunicat că Rusia va reacţiona "pe baza principiului reciprocităţii, dar nu neapărat simetric".
Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a sancţionat şapte înalţi responsabili ai guvernului rus, printre care Aleksandr Bortnikov, şeful Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB), Andrei Iarin, şeful direcţiei de politică internă a preşedinţiei, şi Aleksei Krivoruciko şi Pavel Popov, adjuncţi ai ministrului apărării.
Şefa Trezoreriei, Janet Yellen, a apreciat că "utilizarea armelor chimice de către Kremlin pentru a reduce la tăcere un opozant politic şi a-i intimida pe alţii demonstrează dispreţul flagrant pentru normele internaţionale".
Sancţiunile constau în special în blocarea activelor din SUA şi interdicţii de viză pentru călătoriile în această ţară.
Moscova: Sancțiunile UE impuse Rusiei nu își vor atinge obiectivele
Declaraţiile purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, vin ca o completare la cele ale purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Kremlinul a protestat marţi împotriva unor posibile noi sancţiuni ale Occidentului împotriva Moscovei, după otrăvirea şi plasarea în detenţie a opozantului rus Aleksei Navalnîi.
,,Cei care continuă să mizeze pe aceste restricţii ar trebui probabil să se gândească: îşi ating ei obiectivele cu această politică?", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
"Răspunsul nostru va fi unul evident: o astfel de politică nu îşi atinge obiectivele", a continuat Peskov în timpul conferinţei sale de presă zilnice.
Această reacţie intervine în condiţiile în care experţi ai ONU au denunţat luni responsabilitatea Rusiei în otrăvirea, anul trecut, a lui Aleksei Navalnîi şi au cerut o anchetă internaţională.
La rândul său, Uniunea Europeană (UE) a oficializat sancţiuni împotriva a patru înalţi funcţionari ruşi implicaţi în proceduri judiciare angajate împotriva lui Navalnîi şi în represalii împotriva susţinătorilor săi.
Rusia şi ruperea relaţiilor cu Uniunea Europeană
De amintit ca, la începutul lunii februarie, Moscova a susţinut pe un ton ameninţător că este pregătită să rupă legăturile cu Uniunea Europeană în cazul instituirii de către blocul comunitar a unor sancţiuni economice dureroase împotriva Rusiei.
,,Plecăm de la premisa că suntem gata (să facem asta - n.r.). În cazul în care vedem din nou (aşa cum am simţit deja de mai multe ori) că sunt impuse sancţiuni în unele domenii care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile zone, o vom face. Nu vrem să ne izolăm de viaţa internaţională, dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!", a declarat, la momentul respectiv, ministrul de externe rus Serghei Lavrov.
Relaţiile între Rusia şi Occident se află sub noi presiuni după arestarea şi încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, voce critică la adresa Kremlinului, ceea ce a stârnit discuţii despre posibile noi sancţiuni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News