Rusia continuă construcția unei baze navale în regiunea ocupată Abhazia, iar Ucraina sugerează că aceasta va fi o țintă legitimă

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Nave de luptă ale Marinei Ruse. Sursa Foto: Ministerul rus al Apărării.
Nave de luptă ale Marinei Ruse. Sursa Foto: Ministerul rus al Apărării.

Intențiile Rusiei de a staționa o parte a flotei sale din Marea Neagră în Abhazia separatistă ar putea apropia periculos de mult conflictul Rusia-Ucraina de Georgia. Până în prezent, Georgia a făcut față provocărilor de securitate reprezentate de invazia Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, natura schimbătoare a războiului alimentează temerile georgienilor de a fi prinși în focul încrucișat. Aslan Bzhania, liderul Abhaziei separatiste, a declarat recent că Rusia va stabili în curând o instalație navală în Ochamchire, la aproximativ 24 de mile de linia de frontieră administrativă cu Georgia. Obiectivul este de a „îmbunătăți capacitatea defensivă atât a Rusiei, cât și a Abhaziei”, a declarat el pentru ziarul rus Izvestia.

În octombrie 2023, a șa-zisul președinte al Abhaziei, o regiune separatistă din Georgia susținută de Rusia, a anunțat că va fi construită o nouă bază navală rusă care va servi drept „loc permanent de desfășurare” pentru elemente ale flotei ruse din Marea Neagră la Ochamchire, un mic port care deservește un terminal de cărbune și o unitate a Pazei de Coastă a Serviciului Federal de Securitate (FSB). 

Deși aceste planuri nu au fost confirmate de Rusia și au existat puține activități observabile în lunile imediat următoare anunțului, imaginile din satelit analizate recent de Bellingcat au arătat că activitatea de construcție s-a accelerat de la începutul anului 2024, cu mai multe clădiri și elemente de perimetru în construcție.

Între timp, ziarul Kyiv Independen scrie că Rusia continuă construcția unei baze navale în regiunea ocupată Abhazia, iar mai mult ca sigur această facilitate militară a devenit o ţintă legitimă pentru Ucraina.

În octombrie anul trecut, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va lovi Flota rusă din Marea Neagră oriunde va staționa - ceea ce implică faptul că ar putea include și părțile ocupate ale Georgiei, unde Rusia a păstrat o garnizoană și despre care se zvonește că construiește o bază navală.

„Îi vom căuta peste tot”, a declarat atunci președintele.

Declaraţiile au făcut valuri în Georgia, stârnind temeri că războiul ar putea ajunge în curând în Georgia, care a făcut mult pentru a se distanța de situația din Ucraina și de luptă să împotriva forţelor ruse de ocupaţie.

De atunci, Rusia nu a făcut decât să accelereze construcția bazei, care are potențialul de a antrena mica țară sud-caucaziană într-un conflict mai amplu.

Pe măsură ce Flota rusă din Marea Neagră, care a staționat în mod obișnuit în Peninsula Crimeea ocupată, a fost măcinată de atacurile ucrainene și în mare parte forțată să se retragă, Rusia a căutat un port sigur mai departe de dronele și rachetele ucrainene.

Ochamchire, situat la peste 700 de kilometri sud-est de cel mai apropiat teritoriu controlat de Ucraina, are potențialul de a oferi Moscovei o nouă bază navală în mare parte în afara razei de acțiune a celor mai multe dintre capacitățile actuale cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei.

Detaliile despre baza Ochamchire, situată în Abhazia și ocupată de Rusia și de forțele sale proxy încă din anii 1990, au fost puține. O mare parte a analizei privind portul a provenit din imagini din satelit și din declarații adesea contradictorii ale oficialilor din Abhazia.

Cu toate acestea, proiectul - dacă este finalizat integral - ar putea avea implicații semnificative pentru Ucraina, Rusia și Georgia.

Discuțiile privind crearea unei baze navale rusești în Abhazia datează cu mult înainte de începerea invaziei la scară largă a Ucrainei.

Abhazia de astăzi este recunoscută la nivel internațional ca teritoriu georgian, dar se află sub conducerea unor oficiali abhazi și ruși încă din anii 1990.

Primele nave de război rusești ar fi fost desfășurate în Ochamchire în 2009, la scurt timp după invazia rusă din 2008 a Georgiei și consolidarea ulterioară a ocupației Abhaziei și Osetiei de Sud.

Rusia susține oficial că Abhazia este o țară independentă, recunoscută în prezent de alte patru state: Venezuela, Nicaragua, Siria și Nauru. Regiunea ocupată are o graniță terestră comună cu Rusia și este pe deplin dependentă politic și economic de Moscova.

Planurile de a muta o parte din Flota Rusiei de la Marea Neagră în Abhazia au prins avânt în toamna anului 2023.

În octombrie 2023, liderul proxy abhaz Aslan Bzhania a declarat publicației media ruse Izvestia că Abhazia „a semnat un acord (cu Rusia) și, în viitorul apropiat, va exista o bază permanentă pentru marina rusă în districtul Ochamchire”. Nu au fost adăugate detalii cu privire la planul propus sau un calendar.

La scurt timp după aceea, Vadim Skibițki, șeful adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei (GUR), a afirmat că a început construcția portului, afirmând că „rușii au efectuat lucrări de dragare acolo” și că „au reconstruit infrastructura portuară în unele părți pentru a asigura bazarea navelor de război acolo”.

În ciuda caracterului alarmant al propunerii, portul, așa cum reiese din imaginile din satelit, este încă mic și nu are adâncimea necesară pentru a servi drept bază navală de mare importanță - cu mult mai puțin decât porturile existente în Novorossiysk sau Sevastopol din Crimeea ocupată.

Cu toate acestea, investigațiile ulterioare efectuate de Bellingcat și de alte surse la începutul anului 2024 indică faptul că lucrările de construcție au fost „accelerate”.

Bellingcat a recunoscut că „informațiile au fost rare cu privire la planurile Rusiei pentru baza navală din Ochamchire. În timp ce imaginile din satelit arată că există o extindere a bazei în curs de desfășurare, rămâne neclar care va fi scopul noilor structuri”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel