Kalina face parte din complexul de supraveghere spațială Krona al Ministerului rus al Apărării, situat la câțiva kilometri vest de Zelenciukskaia, un loc binecunoscut în comunitatea astronomilor, dar și în cea de informații. De asemenea, în imediata sa apropiere se află radiotelescopul RATAN-600 și Observatorul special de astrofizică al Academiei ruse de științe.
Sistemul Krona („coroana copacului”) constă dintr-un subsistem radar (denumit 40J6) și un subsistem de măsurare a luminii, cunoscut în literatura de specialitate ca LiDAR (light detection and ranging), iar în cea rusă ca locator optic laser (LOL, denumit 30J6)), dispuse la câțiva kilometri distanță unul de altul. Locatorul laser este situat în vârful muntelui Ceapal, 2.000 m (43°43'02" N, 41°13'41" E).
Krona a fost conceput la mijlocul anilor 1970, printre altele pentru a furniza date despre țintele satelitare pentru sistemele antisatelit sovietice, dar nu a devenit operațional decât la începutul acestui secol. Sistemul radar este destinat în principal să furnizeze locatorului date despre traiectoria sateliților pentru ca acesta din urmă să își îndrepte telescoapele doar către țintele de interes.
Locatorul cuprinde un telescop de 1,3 metri cu unghi îngust (cu optică adaptivă pentru obținerea unor imagini de înaltă rezoluție a sateliților aflați pe orbite joase) și un telescop de 0,4 metri cu unghi larg, pentru detectarea sateliților de pe orbitele înalte. Împreună, cele două telescoape asigură așa-zisul „canal pasiv” al sistemului.
Într-o clădire adiacentă se află instalată o altă componentă LOL, considerată „canalul de emisie/recepție”. Acesta constă dintr-un laser atașat la un telescop de 1,3 metri și are ca scop măsurarea cu precizie a distanței până la satelit, precum și “iluminarea” satelitului pentru fotografiere.
Dezvoltarea sistemului Kalina în ultimul deceniu a fost în mod clar una lentă. Într-un buletin informativ publicat la sfârșitul anului 2016 de Corporația științifică și industrială „Sisteme de instrumente de precizie” (NPK SPP), cu sediul la Moscova, se recunosc numeroasele întârzieri înregistrate de proiect. Cel puțin două contracte de construcție pentru Kalina au fost atribuite de Ministerul rus al Apărării, unul la 20 noiembrie 2015 și altul la 1 iunie 2018, șantierul având denumirea publică „4737-K2”.
Primele semne ale lucrărilor de modernizare sunt văzute pe imaginile satelitare în august 2019. Până în septembrie 2020, lucrările de construcție erau în mod clar în curs de desfășurare pe latura sudică a clădirii principale LOL.
Cele mai recente imagini publice ale facilității ruse sunt din luna martie a acestui an, când era încă acoperită de zăpadă. Se poate însă observa că o nouă cupolă a telescopului a apărut conectată la clădirea principală a LOL, printr-o pasarelă. Întrucât nu există dovezi privind vreo altă lucrare de construcție planificată pe șantier, noua infrastructură face, cel mai probabil, parte din sistemul Kalina, cu atât mai mult cu cât ceea ce se observă în imagini este în concordanță cu informațiile obținute din sursele deschise rusești din domeniul achizițiilor publice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News