În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, diplomatul rus a subliniat faptul că NATO și România, ca parte a acestei alianțe, sunt foarte active în regiune. Reprezentantul rus a cerut ca avioanele militare ale Federației Ruse să nu mai fie interceptate.
„Suntem deschiși si cerem (n.r. - Alianței Nord-Atlantice) să înceteze interceptările avioanelor rusești. Ele zboară în spațiul aerian internațional. Dragi prieteni, acestea sunt reglementări internaționale”, a precizat Kuzmin, în timpul conferinței sale.
Amintim că interceptările aeronavelor în această regiune a frontierei NATO sunt efectuate de către efective militare de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde alături de aeronavele MiG-21 LanceR și F-16 Fighting Falcon ale României, partenerii noștri din cadrul NATO participă și ei la misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO.
Misiunile sunt autorizate de la Centrul de Operaţii Aeriene al NATO de la Torejon, din Spania.
În prezent, un detașament britanic, format din aproximativ 200 de militari (piloți și personal tehnic) cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, execută misiuni de poliție aeriană, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române cu aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.
Misiunea RAF reprezintă cea de-a treia rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017 și 2018.
Ambasadorul rus Valery Kuzmin a dat exemplul rachetei lansate accidental de un avion Eurofighter în apropiere de granița Federației Ruse
Revenind la conferința de presă a ambasadorului Valery Kuzmin, acesta a corelat interceptările cu posibile accidente, amintind de un episod petrecut în 2018 în Estonia, foarte aproape de granița Federației Ruse.
Atunci, un avion de vânătoare spaniol de tip Eurofighter Typhon a lansat accidental o rachetă aer-aer AIM-120 AMRAAM . Din fericire nu s-au înregistrat pagube sau pierderi de vieți omenești. Incidentul a avut loc în timpul unui exercițiu militar în 2018.
Ambasadorul Federației Ruse în România apreciază că distanța dintre frontiera Estoniei și Sankt Petersburg este de doar aproximativ 150 de kilometri, fapt pentru care incidentul ar fi putut genera un accident care să aibă consecințe mult mai grave.
Tot în cadrul acestei conferințe, ambasadorul rus a transmis că Moscova consideră manevrele militare de la graniţă ca fiind "provocatoare" şi apreciază că acestea "pun în pericol" situaţia de securitate de la Marea Neagră.
Aplicația DefenseRomania vă aduce cele mai importante știri ale zilei, totul cu un singur click
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News