Rusia cere Europei să țină în frâu „pornirile războinice” ale Poloniei și statelor baltice. Moscova se plânge de agresivitatea împotriva ei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata poloneză. Foto: Ministerul Apărării din Polonia
Armata poloneză. Foto: Ministerul Apărării din Polonia

Rusia a declarat marţi că îndemnurile preşedintelui lituanian de a livra Ucrainei avioane de luptă atestă "poziţia extrem de agresivă" a ţărilor baltice şi Poloniei şi că "marile ţări europene" ar trebui să contrabalanseze poziţia lor, informează Agerpres, care citează Reuters.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat luni că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui să nu mai stabilească "linii roşii" şi să livreze Ucrainei toate armele de care este nevoie, inclusiv avioane de luptă şi rachete cu rază mare de acţiune.

Întrebat despre aceste afirmaţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "În general, noi vedem o poziţie extrem de agresivă din partea reprezentanţilor ţărilor baltice şi ai Poloniei. Se pare că ei sunt gata să facă orice pentru a provoca o escaladare a confruntării, fără să le pese de consecinţe".

"Desigur, este foarte trist că în aceste condiţii liderii marilor ţări europene, care conduc întreg procesul european, nu joacă din păcate un rol de echilibru", a adăugat Peskov.

 

Polonia și statele baltice, printre cei mai vocali aliați ai Ucrainei în fața războiului de agresiune purtat de Rusia



Îndemnul lui Nauseda a survenit după deciziile de săptămâna trecută ale Germaniei şi SUA de a livra tancuri de luptă Ucrainei, decizie pe care Rusia a calificat-o din nou drept o escaladare a conflictului.

"În acest stadiu crucial al războiului, când punctul de cotitură este iminent, este important să acţionăm fără întârziere", a explicat Nauseda.

Ţările baltice Lituania, Letonia şi Estonia, care s-au aflat sub tutela Moscovei în cadrul Uniunii Sovietice până la destrămarea acesteia în 1991, sprijină puternic Ucraina şi susţin argumentul Kievului că are nevoie de arme occidentale mai avansate cât mai repede posibil pentru a preveni o temută nouă ofensivă rusă.

Rusia a declanşat pe 24 februarie anul trecut o invazie în Ucraina în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială" cu scopul declarat al "demilitarizării" şi "denazificării" acestei ţări vecine, dar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel