Un oficial turc al apărării a pus rapid la îndoială informațiile potrivit cărora Rusia și Turcia au semnat un contract pentru a livra către Ankara un al doilea lot de sisteme de apărare aeriană S-400, după ce agenția de presă rusă TASS a publicat această informaţie marți, citând o declaraţie a directorului Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei, Dmitri Şugaev.
Potrivit informaţiilor publicate de presă rusă, contractul la care Dmitri Şugaev a făcut referire ar include şi producția în Turcia a unor componente ale sistemului rusesc de apărare antirachetă S-400.
Directoratul turc al Industriilor de Apărare (SSB) a negat că ar fi fost semnat cu Rusia un al doilea acord de achiziție, afirmând că nu a existat nicio modificare a termenilor de la semnarea acordului inițial din 2017.
Un oficial turc din domeniul apărării a declarat marți că nu au existat "noi acorduri" semnate de Turcia cu Rusia.
,,Contractul inițial care a fost semnat cu Rusia pentru achiziționarea de S-400 includea deja două loturi. Achiziționarea unui al doilea lot a fost inclusă în planul inițial și în contractul aferent", a declarat oficialul, potrivit Daily Sabah.
Negarea rapidă a Ankarei evidențiază natura rolului pe ''mediator'' pe care Turcia îl joacă de când a început invazia Rusiei în Ucraina, precizează Bloomberg.
În prezent, Turcia înarmează Ucraina cu drone de luptă Bayraktar TB2 pentru a o ajuta să se apere în fața agresiunii militare ruse, dar se abține, de asemenea, să se alăture statelor occidentale care impun sancțiuni economice Rusiei.
Turciei nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, dar a fost implicată în eforturile de mediere de când Rusia a invadat Ucraina în februarie. Ea a avut un rol esențial în medierea unui acord luna trecută pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Dar, semnarea unui nou acord pentru achiziționarea de sisteme avansate de rachete rusești în mijlocul unui război care a dus la o condamnare internațională pe scară largă a acțiunilor rusești ar putea reaprinde tensiunile dintre Turcia şi statele membre ale NATO, inclusiv cu SUA, care se opun în continuare utilizării sistemelor S-400 achiziţionate în baza unui acord semnat în 2017 între Ankara şi Moscova.
Turcia și Rusia au semnat un prim acord în decembrie 2017 privind livrările de baterii rusești de rachete sol-aer S-400, despre care se spune că au o valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Turcia a primit primele elemente ale unui sistem S-400, în iulie 2019.
Răspunsul SUA la această achiziție a fost de a exclude Turcia din programul de dezvoltare a avioanelor de luptă F-35, unde industria turca de apărare avea rol de producător, dar și de cumpărător. Turcia a calificat această măsură drept nedreaptă și a cerut rambursarea plății de 1,4 miliarde de dolari.
Washingtonul susține că S-400 ar putea fi folosite de Rusia pentru a obține pe ascuns detalii clasificate despre avioanele F-35 și că sunt incompatibile cu sistemele NATO. Cu toate acestea, Turcia insistă că sistemele S-400 nu ar fi integrate în sistemul stratificat de apărare antirachetă al NATO și nu ar reprezenta o amenințare pentru alianță.
Ulterior, Washingtonul a sancționat și oficiali din industria de apărare turcă, inclusiv pe İsmail Demir, șeful Directoratul turc al Industriilor de Apărare (SSB), în timp ce mai mulţi senatorii americani au declarat că Turci s-ar putea confrunta cu mai multe sancțiuni dacă va continua să achiziționeze sistemul rusesc.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News