Rusia cartografiază intens. Prima mare lovitură care vizează Europa ar putea veni din zona infrastructurii subacvatice

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Marina Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Marina Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Pe 3 mai, adjunctul secretarului general al NATO pentru informații și securitate, David Cattler, a făcut public oficial faptul că Rusia și-a intensificat activitățile de cartografiere a facilităților submarine critice utilizate de Europa și SUA, ceea ce reprezintă un indiciu privind posibila intenție de atacare a acestora.

„Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice în efortul de a perturba viața occidentală și de a crea o pârghie împotriva acelor națiuni care oferă sprijin Ucrainei”, a declarat Cattler.

În principal, este vorba despre sistemele de cabluri submarine, care reprezintă 95% din comunicațiile prin internet și asigură suportul pentru tranzacții financiare în valoare estimată de 10 trilioane de dolari în fiecare zi.

 

Rusia cartografiază intens. Patrularea navelor ruse în Atlantic, la cel mai înalt nivel

Harta spațiului nord-atlantic - Sursa: CIA World Factbook

Rusia cartografiază în mod activ infrastructura critică aliată atât pe uscat, cât și pe fundul mării. „Patrularea navelor ruse în tot Atlanticul este la un nivel înalt, de cele mai multe ori la un nivel mai mare decât ceea ce am văzut în ultimii ani”, a precizat Cattler, avertizând asupra „unui risc persistent și semnificativ” ca Moscova să atace rețelele aliate.

În ultimele luni au fost semnalate mai multe acțiuni ale unor nave ruse care operau în apropierea rețelelor subacvatice de comunicații aliate. Amiralul Henrique Gouveia e Melo, șeful Forțelor Navale Portugheze, a declarat în martie pentru postul de stat RTP că o navă rusă din apropierea regiunii insulare portugheze Madeira era o navă de spionaj care efectua măsurători asupra cablurilor submarine.

De asemenea, o investigație comună publicată în aprilie de surse media naționale daneze, finlandeze, suedeze și norvegiene arată că nave militare și civile ruse cartografiază infrastructura de pe fundului mării din Marea Baltică și Marea Nordului.

 

Strategia militară a Rusiei prevede distrugerea rapidă a infrastructurii critice în primele etape ale unui ipotetic conflict

 

2. Marina rus... (marina-rusa_46763900.jpg)Foto: Marina rusă

Cattler a subliniat strategia militară a Rusiei – care prevede distrugerea rapidă a infrastructurii critice în primele etape ale unui conflict, o tactică aplicată clar în Ucraina – drept unul dintre motivele îngrijorării sporite.

Acțiunile Moscovei sunt ample și sunt susținute de serviciile de informații militare și civile, cu resurse considerabile la dispoziție în domeniile digital, spațial, aerian, terestru și maritim, în cadrul Ministerului rus al Apărării existând un program elaborat de recunoaștere subacvatică, după cum a mai detaliat Cattler.

La nivelul NATO s-au luat măsuri pentru a proteja mai bine infrastructura critică submarină, după ce exploziile conductelor Nord Stream din toamna trecută au evidențiat dificultatea identificării atacatorilor. 

NATO a înființat recent o celulă de coordonare a infrastructurii submarine, condusă de general-locotenentul Hans-Werner Wiermann, care își propune să sporească securitatea sistemelor aliate prin adoptarea celor mai bune practici, diseminarea de informații și utilizarea tehnologiilor pentru securizarea legăturilor.

Având în vedere că monitorizarea infrastructurii submarine este o provocare deosebit de dificilă, generalul Wiermann a informat că NATO dorește să ducă supraveghere rețelelor subacvatice la un alt nivel dezvoltare, care să permită pentru identificarea comportamentelor suspecte din apropierea sau de deasupra cablurilor, conductelor și conectorilor submarin critici, prin analiza datelor de semnal care ar putea indica o astfel de prezență sau acțiune.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel