Rusia, care folosește masiv arme din Coreea de Nord și Iran, vrea să convoace o reuniune a Consiliului de Securitate privind apărarea activă a ucrainenilor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Federația Rusă în Consiliul de Securitate al ONU
Federația Rusă în Consiliul de Securitate al ONU

Misiunea Permanentă a Rusiei la Națiunile Unite a cerut convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU).

Rusia, care poartă un război agresiv împotriva Ucrainei de peste doi ani, ar dori să discute o schimbare în politica unui număr de țări occidentale care au permis Kievului să folosească armele furnizate pentru a lovi teritoriul Rusiei.

ONU este redus la rol de figurație, devenind un organism aproape complet nefuncțional la nivelul celor două instituții majore ale sale - Consiliul de Securitate și Adunarea Generală. Practic, Rusia a reușit să blocheze toate deciziile majore care ar fi putut condamna agresiunea sa din Ucraina.

Cam asta era și soarta NATO dacă - prin absurd - Bill Clinton și liderii occidentali ar fi acceptat ”oferta e nerefuzat” a lui Vladimir Putin de a aduce Rusia în NATO.

Acum, Moscova merge și mai departe și solicită discutarea inițiativei unor state occidentale de a permite Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA, UK, Franța, sau Germania chiar și pe teritoriul Rusiei.

„Rusia a solicitat convocarea ședinței Consiliului de Securitate al ONU pe 14 iunie, din cauza faptului că țările occidentale au dat undă verde Kievului să folosească armele furnizate de acestea pentru a lovi teritoriul Federației Ruse”, se arată în mesajul misiunii ruse către ONU.

Dublul standard folosit de Moscova. Federația Rusă, care folosește muniție din Coreea de Nord sau dronele Shahed ale Iranului pentru a ataca Ucraina, a solicitat întâlnirea ca răspuns la declarațiile susținătorilor occidentali ai țării atacate că apărătorii ar putea folosi armele furnizate de aceștia pentru a ataca ținte de pe teritoriul rus.

 

SUA au permis parțial Ucrainei să folosească arme americane în Rusia

 

Una dintre țările care a făcut parțial posibil acest lucru este Statele Unite. Președintele american Joe Biden și-a dat acordul săptămâna trecută.

Datorită acestui fapt, ucrainenii pot lovi teritoriul Rusiei cu artilerie, rachete cu rază scurtă de acțiune GMLRS trase de la lansatoarele de rachete salvă HIMARS. În continuare, ucrainenii nu au primit permisiunea de a folosi și rachetele cu rază mai lungă de acțiune ATACMS.

Decizia statelor occidentalea fost ca răspuns la un nou front în regiunea Harkov, pe care rușii spun că l-au deschis pentru a crea o zonă tampon cu regiunea Belgorod a Rusiei, pe care ucrainenii o bombardează în mod regulat. Țintele aprobate sunt posturile de comandă rusești, depozitele de arme și alte obiecte pe care rușii le folosesc pe teritoriul lor pentru atacuri în regiunea Harkov.

Acest sprijin a făcut multe valuri în Rusia. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vinerea trecută că autorizarea țărilor occidentale de a lovi Rusia cu arme NATO este o „participare directă la război” și poate deveni un pretext oficial pentru începerea acțiunilor militare, a amintit ziarul Kommersant.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel