Rusia amenință că va „zdrobi” Ucraina cu bomba cu dispersie „unică în lume” RBK-500 Drel lansată de pe MiG-29 sau Su-35

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Subiectul bombelor cu dispersie e unul central în presa de propagandă din Rusia, în contextul deciziei SUA de a transfera muniție cu dispersie în Ucraina.

Decizia SUA de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie, anunțată recent, a fost criticată de unii apărători ai drepturilor omului și oficiali din Occident. Acest tip de muniție are o reputație proastă, deoarece în urma utilizării sale, submunițiile neexplodate pot rămâne la sol, ceea ce va reprezenta apoi un pericol pentru populația civilă ani de zile.

Șaisprezece țări produc în prezent muniții cu dispersie și încă nu s-au angajat să oprească producția, conform raportului Coaliției pentru muniții cu dispersie. Acestea sunt Brazilia, China, Egipt, Grecia, India, Iran, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Turcia și Statele Unite.

Subiectul e unul controversat în contextul în care unele state europene au interzis acest tip de muniție.

Rusia, inclusiv prin vocea ministrului Apărării Serghei Șoigu și a președintelui Vladimir Putin, a amenințat că în cazul în care Ucraina va primi acest tip de muniție își va rezerva dreptul să folosească și ea bombe cu dispersie, precizând că stocul e suficient.

De remarcat faptul că deși mai mulți analiști au atras atenția cu privire la faptul că Rusia a folosit deja astfel de muniție în Ucraina, nu există o confirmare oficială.

 

Propaganda rusă susține că bombele cu dispersie RBK-500 Drel lansate de pe MiG-29 sau Su-35 sunt „unice în lume” și vor „zdrobi” Ucraina

 

2. Avioane ru... (su-35-2_31848100.jpg)

Avioane rusești de tip Su-35

Portalul rus de propagandă pro-Kremlin Avia.pro, citând Pentapostagma, a prezentat un material dedicat bombelor cu dispersie RBK-500 Drel.

Rușii scriu că în cazul în care Moscova va da „undă verde” folosirii acestor bombe, ele vor „zdrobi Ucraina” și vor duce la ... înfrângerea imediată a Ucrainei.

„Una din cele mai recente evoluții în domeniul munițiilor cu dispersie în Armata Rusiei e bomba RBK-500 Drel cu lansare aeriană, dezvoltată de NPO Bazalt. Această bombă poate fi integrată pe MiG-29, Su-35, Su-34 sau Tu-22M3”, precizează sursa citată care adaugă că muniția poate fi lansată de la o înălțime de 14.000 metri, ar fi echipată cu un sistem de ghidare modern și cântărește 450 de kilograme.

Jurnaliștii ruși dau și verdictul: „Dacă Rusia va folosi cu adevărat aceste bombe cu dispersie Ucraina va fi complet învinsă”.

De precizat însă că realitatea din teren diferă mult de ceea ce prezintă Rusia în presă. Ceea ce trebuia să fie o „operațiune specială militară” care să ducă la o schimbare fulgerătoare a regimului de la Kiev prin invadarea Ucrainei pe 24.02.2022 s-a transformat într-un adevărat război de uzură cu pierderi uriașe în ceea ce privește tehnica militară și resursa umană. 

La 16 luni de la invadarea Ucrainei, Rusia și-a recalibrat războiul de cucerire în Est, unde a anexat patru regiuni: Donețk, Lugank, Zaporojie și Herson, dar pe care nu le controlează în proporție de 100%.

CITEȘTE ȘI: Rachetele termobarice folosite de Armata rusă își arată slăbiciunile: Două sisteme TOS-1A, lovite într-o singură zi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel