Armele occidentale provoacă isterie la Moscova: SUA, avertizate să nu facă evaluări cu „consecințe fatale”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatorul HIMARS construit de Lockheed Martin lansează o rachetă GMLRS în timpul unui test la White Sands Missile Range, New Mexico
Lansatorul HIMARS construit de Lockheed Martin lansează o rachetă GMLRS în timpul unui test la White Sands Missile Range, New Mexico

Cel mai clar semn că oficialii ruși se tem de armele occidentale: Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a declarat luni că SUA s-ar putea confrunta cu „consecințe fatale” dacă ignoră avertismentul Moscovei de a nu permite Ucrainei să folosească armele pe care le furnizează pentru a ataca ținte pe teritoriul Rusiei.

Ryabkov a vorbit despre decizia președintelui american Joe Biden de săptămâna trecută de a autoriza Kievul să folosească armele americane pentru a viza ținte din Rusia, dacă acestea fac parte din atacul asupra regiunii ucrainene Harkov.

„Aș dori să avertizez liderii americani cu privire la calculele greșite care ar putea avea consecințe fatale. Din motive necunoscute, ei subestimează gravitatea răspunsului pe care l-ar putea primi”, a declarat Ryabkov pentru agenția de presă rusă RIA.

„Facem apel la acele personalități din America să-și ia o parte din timpul lor, pe care, judecând după ușurința de acces, îl petrec acum pe un fel de jocuri video, pentru a studia ceea ce a prezentat Putin în detaliu”, a spus Ryabkov. Președintele rus a dat „un avertisment foarte semnificativ și trebuie luat în serios”, susține el.

El se referea la declarația lui Vladimir Putin, care a avertizat săptămâna trecută membrii NATO că se joacă cu focul și riscă un conflict global mai larg.

Atitudinea Rusiei sfidează orice fel de logică. În afară de faptul că Ucraina are dreptul legitim de a-și apăra teritoriul împotriva atacurilor care îi amenință integritatea, Rusia aplică o politică cu dublu standard. Mai precis, armata rusă nu are nicio restricție în a lovi teritoriul ucrainean cu drone fabricate în Iran sau cu proiectile din Coreea de Nord. Este important de menționat că experți iranieni au fost prezenți în zonele de conflict pentru a oferi asistență tehnică forțelor ruse în primele luni de utilizare a dronelor Shahed.

Putin a spus că Occidentul s-ar implica direct în conflictul din Ucraina dacă armele sale ar fi folosite pe teritoriul Rusiei, deoarece Ucraina va avea nevoie de sateliții americani, informații și asistență militară.

În weekend, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Washingtonului pentru că a permis utilizarea sistemelor americane de rachete HIMARS în regiunea Harkov, dar a spus că nu este suficient pentru a putea respinge atacurile rusești.

Totuși, Casa Albă rămâne extrem de precaută și nu dorește ca o decizie privind folosirea armelor americane pe teritoriul rus să ducă la escaladarea conflictului.

„Președintele a spus că nu vrea să fie responsabil pentru începutul celui de-al treilea război mondial. Nu căutăm un conflict cu Rusia și alte puteri nucleare”, a declarat John Kirby , coordonatorul comunicațiilor strategice în Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, într-un interviu acordat televiziunii americane ABC.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel