SUA ar putea muta arme nucleare din Germania în Polonia? Moscova reacţionează la declaraţiile ambasadoarei americane la Varșovia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta Novator 9M729 (sursă foto: nationalinterest.org)
Racheta Novator 9M729 (sursă foto: nationalinterest.org)

Retorica americană privind mutarea armelor nucleare americane din Germania în Polonia este un factor care înrăutățește relațiile dintre Rusia și NATO, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zakharova, potrivit TASS.

Declaraţia purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de externe a venit ca răspuns la o declarație a ambasadorului american la Varșovia, Georgette Mosbacher, care a afirmat că Polonia ar putea să își asume prezența nucleară americană în cazul în care Germania va refuza să o facă în continuare.


Contextul


Așa cum știm, Germania nu deține arme nucleare. Partidul Social-Democrat (SPD), partener de coaliţie alături de conservatorii cancelarului (CDU), se opun prezenței nucleare americane pe teritoriul german. Spre exemplu, Rolf Mutzenich, unul din liderii formațiunii, e de părere că "armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, din contră".

Disputa are loc în jurul schimbării aeronavelor Tornado, care pot transporta armament nuclear american în cadrul NATO. În tot acest context, Georgette Mosbacher, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Polonia, transmite printr-un mesaj că Varșovia și-ar putea asuma acest rol în cazul în care Berlinul dă înapoi.

,,Sperăm că Washingtonul și Varșovia sunt conștiente de natura periculoasă a unor astfel de declarații, care agravează și mai mult relațiile Rusia-NATO în această perioadă deloc ușoară din istoria lor'', a spus Maria Zakharova, precizând şi faptul că o astfel de decizie ar periclita baza securităţii europene, deja afectată de decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF).


Maria Zakharova vrea că Statele Unite să-şi retragă tot arsenalul nuclear din Europa

 

,,Aducerea focoaselor americane pe teritoriul SUA ar fi o contribuție reală la consolidarea securității europene. Rusia a luat o astfel de decizie cu mult timp în urmă, aducând toate armele nucleare pe teritoriul său național", a precizat ea.

Totuşi, ceva i-a scăpat în mod intenţionat purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de externe, şi anume ca până în acest moment Statele Unite nu au emis în mod oficial nicio declaraţie cu privire la faptul că Polonia ar putea să își asume prezența nucleară americană în cazul în care Germania va refuza să mai facă acest lucru, ci acest subiect a fost adus în discuţie strict de ambasadoarea SUA la Varșovia, într-o postare pe pagina sa de Twitter şi nu într-un cadrul oficial.

Maria Zakharova a ţinut să acuze Statele Unite că s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF), dar a uitat să spună şi de ce.


Rusia a fost cea care a încălcat tratatul nuclear INF, nu SUA


Răspunsul este strâns legat şi de o altă afirmaţie mai puţin adevăra a Mariei Zakharova, cum că Rusia şi-a retras arsenalul nuclear din Europa. În primul rând, Statele Unite au ales să se retragă anul trecut din tratatul INF, deoarece încă de la mijlocul anilor 2000, Rusia a proiectat, produs şi desfăşurat teste de zbor ale sistemului său de rachete interzise – rachete de croazieră SSC-8 sau 9M729, cu lansare de la sol şi cu rază intermediară de acţiune care încălcau prevederile acestui tratat.

Tratatul le-a obligat pe cele două state semnatare să distrugă rachetele staţionate la sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri. A fost pentru prima dată când cele două superputeri au fost de acord să-şi distrugă o întreagă categorie de arme atomice.

Statele Unite şi-au exprimat pentru prima oară îngrijorările cu privire la Rusia în 2013. Ulterior, Rusia a respins în mod sistematic şase ani de eforturi ale SUA de a determina revenirea Rusiei la respectarea Tratatului.

 

Rusia a militarizat Kaliningradul

 

În al doilea rând, Rusia şi-a retras arsenalul nuclear din Europa la început anilor '90, cel pe care în avea dislocat în timpul URSS, dar în ultimii ani a adus în exclava Kaliningrad sisteme Iskander-M (cod NATO: SS-26 Stone), capabile să lanseze 4 rachete 9M729.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat într-o scrisoare publicată pe site-ul NATO că Alianţa folosește arsenalul nuclear în scop politic, spre deosebire de Moscova care continuă integrarea arsenalului nuclear în programele sale militare și investește masiv în dezvoltarea acestora.

Stoltenberg a amintit că rușii au dislocate rachete nucleare în exclava Kaliningrad care se află la doar 500 de kilometri de Berlin. Mai mult Kremlinul a amenințat aliați cu atacuri nucleare, inclusiv România.

„Rusia a dislocat rachete nucleare în Kaliningrad, la doar 500 de kilometri de Berlin. A amenințat cu atacuri nucleare aliați precum Danemarca, Polonia și România. De asemenea, Rusia a anexat ilegal o parte a Ucrainei, stat a căror frontiere se angajase anterior să le respecte în schimbul renunțării Ucrainei la armamentul nuclear", mai precizează Stoltenberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel