„Duma de Stat consideră inacceptabile orice declarații și acțiuni distructive și iresponsabile ale autorităților din Republica Moldova și Ucraina, ce au drept scop subminarea actualului format al operațiuunii de pacificare, condamnă recurgerea la blocaje împotriva Transnistriei și la măsuri restrictive și declară că este necesar deblocarea cât mai rapidă a procesului de negocieri pentru reglementarea conflictului moldo-transnistrean la toate nivelurile”, se arată în textul declarației.
Potrivit parlamentarilor ruși, puterile politice care o susțin pe președintele R. Moldova, Maia Sandu, „folosesc orice oportunitate pentru consolidarea blocadei împotriva Transnistriei și a procesului de negocieri, subminând mecanismul viabil a operațiunii de pacificare din regiune”. „O îngrijorare deosebită se referă la perspectiva de întrerupere a comunicațiilor de transport și a aprovizionării populației din Transnistria, către care, în pofida obligațiilor asumate la nivel internațional, se îndreaptă Ucraina și R. Moldova”, se arată în document, potrivit jurnaliștilor de la Deschide.md, care au analizat textul Dumei de Stat.
Rusia atacă cu „mânie proletară” Republica Moldova și Ucraina în problema numerelor de înmatriculare
Documentul face referire în special la planurile Chișinăului și a Kievului de a permite spre trafic internațional doar acele mijloace de transport din regiunea transnistreană care au numere de înmatriculare de model neutru, dar și la instituirea, începând cu 1 iulie curent, a etapei finale de control comun moldo-ucrainean la punctul de trecere „Cuciurgan”. Acest lucru, potrivit parlamentarilor ruși, ar avea drept consecință limitarea bruscă a activității economice externe a Transnistriei, inclusiv fiind vorba importul de medicamente și preparate medicale, produse alimentare și altele.
În document se mai spune că „Toți trebuie să fie conștienți de faptul că Federația Rusă, în calitate de garant al reglementării conflictului transnistrean, a păcii și liniștii pe ambele maluri ale Nistrului nu va permite ca cetățenii și conaționalii săi să fie îngenuncheați”. Duma de Stat cere Guvernului rus să intensifice colaborarea socială și economică cu regiunea transnistreană și să consolideze prezența rusă în regiune pe mai multe segmente.
Menționăm că de fapt, instituirea controlului comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene nu va avea consecințe economice asupra regiunii transnistrene. Despre aceasta au vorbit la nivel oficial atât Kievul cât și Chișinăul.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, la cea de-a doua etapă, colaboratorii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră, împreună cu structurile ucrainene de profil, vor efectua controlul în comun asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import, precum şi al mijloacelor de transport şi al persoanelor fizice. Agenţilor economici şi persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricţii sau interdicţii care ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei. Produsele de origine vegetală şi animală vor putea fi introduse şi scoase din regiunea transnistreană în baza certificatelor corespunzătoare eliberate de către serviciile fitosanitare şi veterinare abilitate ale statelor respective, fără a fi supuse controlului de rigoare şi fără achitarea a careva plăţi.
Efectuarea controlului în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” are drept scop de a facilita traficul de mărfuri, a mijloacelor de transport şi persoanelor fizice conform principiului „o singură oprire – un singur ghişeu”, în particular, prin efectuarea procedurilor vamale necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor de export-import de bunuri în regiunea transnistreană, inclusiv a celor accizabile, reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport, precum şi prin controlul selectiv al mijloacelor de transport şi al mărfurilor.
Separatiștii denunță controlul la punctul de trecere
Menționăm că organizația „Uniunea apărătorilor Transnistriei” a redactat o scrisoare adresată Federației Ruse și altor participanți la reglementarea transnistreană cu rugămintea de nu permite Chișinăului să instituie începând cu 11 iulie controlul comun total la punctul de trecere Cuciurgan - Pervomaisk.
Textul scrisorii a fost publicat pe site-ul organizației.
„Acest lucru amenință cu limitarea accesului pentru Transnistria la mărfuri de primă necesitate, medicamente și produse medicale, produse alimentare, produse fitosanitare și multe alte mărfuri.
Pe lângă aceasta, în conformitate cu înțelegerea bilaterală cu Republica Moldova, Ucraina a anunțat interzicerea intrării pe teritoriul său, începând cu 1 septembrie 2021 a vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Această acțiune va limita posibilitatea de circulație cu transportul personal pentru mai mult de 90 de mii de cetățeni ai Transnistriei. dar și va avea drept consecință stoparea activității transportatorilor din Transnistria.
Astfel, cetățenii transnistreani se pot confrunta încă o dată cu restricționarea drepturilor lor, cu măsurile de presiune unilaterale și blocaje economice din partea Moldovei și Ucrainei, care vizează slăbirea socio-economică a Transnistriei ”, se spune în scrisoare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News