Alexander Sherin, vicepreședintele comitetului de apărare al Dumei de Stat, a confirmat într-un interviu acordat Federal News Agency (FNA) din Rusia intensificarea negocierilor privind vânzarea sistemelor S-400 către Irak.
„Se pare că ei doar și-au dat seama că sunt o țară ocupată care nu are dreptul la nicio acțiune independentă. Atacul asupra unui lider militar de rang înalt pe propriul teritoriu, fără nicio notificare prealabilă, a fost o lovitură clară pentru autoritatea lor internațională. Cu toate acestea, nu-mi imaginez cum, și prin ce conturi, Irakul ne va plăti pentru arme dacă americanii le îngheață pe toate. Și nu este în întregime clar, din punct de vedere tehnic, cum va fi asigurat transferul sistemelor S-400 din Rusia în Irak", a spus Sherin într-un interviu pentru Federal News Agency, citează avia.pro, informație preluată de publicația AMN din Beirut, Liban.
„Irakul este un partener al Rusiei în domeniul cooperării tehnico-militare, iar Federația Rusă poate furniza fondurile necesare pentru a asigura suveranitatea țării și protecția fiabilă a spațiului aerian, inclusiv furnizarea de rachete S-400 și alte componente ale sistemul de apărare aeriană, cum ar fi Buk-M3, Tor-M2 „și așa mai departe”, a declarat un membru al Ministerului Apărării din Rusia, citat de Avia.Pro.
"Trebuie menționat faptul că, pe lângă achiziționarea sistemelor S-400, Bagdadul nu exclude achiziționarea de sisteme de apărare aeriană S-300 din Rusia", se mai spune în finalul scurtului interviu, acordat către Federal News Agency.
Informația ar trebui privită cu reticiență având în vedere că Federal News Agency din Rusia este urmașa faimoasei Internet Research Agency despre care s-a afirmat că a fost implicată în propaganda electorală cu ocazia alegerilor din SUA din 2016. Agenția este deținută de Yevgeny Prigozhin zis și “bucătarul lui Putin”.
Confirmare parțială
Știrea a făcut imediat înconjurul lumii fiind preluată inclusiv de Wall Street Journal. Jurnaliștii americani au primit confirmarea din partea unor oficiali irakieni. Membrii parlamentului irakian au declarat că țara are în vedere achiziționarea unui sistem rusesc de apărare aeriană, deoarece Kremlinul își intensifică prezența în Orientul Mijlociu și vrea să stopeze colaborarea dintre Bagdad și Washington.
Parlamentarii irakieni au declarat că guvernul a decis să avanseze cu negocierile pentru a cumpăra rachete de apărare aeriană S-400 ca răspuns la îngrijorările din care SUA ar putea să-și retragă sprijinul pentru Bagdad.
"Vorbim cu Rusia despre rachetele S-400, dar încă nu s-au semnat contracte", a declarat Karim Elaiwi, membru parlamentar irakian care se află în comisia de securitate și apărare. „Trebuie să obținem aceste rachete, mai ales după ce americanii ne-au dezamăgit de nenumărate ori ne ajutându-ne să obținem arme adecvate."
Alți parlamentari irakieni au confirmat că comitetul de securitate și apărare a solicitat oficialilor irakieni de apărare să discute cu Rusia despre cumpărarea sistemelor de apărare aeriană.
„Am autorizat premierul să obțină arme de apărare aeriană din orice țară dorește și l-am autorizat să cheltuiască banii pentru asta, cu orice țară", a declarat parlamentarul și membru al comisiei de securitate și apărare Abdul Khaleq Al Azzawi. „Din Rusia, de oriune. Nu contează", a mai spus Abdul Khaleq Al Azzawi.
Ministerul irakian al Apărării a refuzat să comenteze această problemă. Funcționarii de la Departamentul Pentagon și de la Departamentul de Stat nu au răspuns. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, era indisponibil, iar Rostec, o firmă de stat responsabilă cu exporturile de apărare, nu a răspuns la o solicitare, mai arată jurnaliștii americani.
Vezi și: Bagdadul nu renunţă la ideea retragerii soldaţilor americani din Irak
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News