Publicitate
Industria rusă de apărare a accelerat producția de rachete, în perioada de dinaintea începerii invaziei Ucrainei, scrie The New York Times, care citează datele companiei de analiză Janes.
Analiza companiei Janes sugerează că, cel mai probabil, Rusia depozita, cu mult înainte de începerea invaziei, microcircuite și alte tehnologii necesare pentru a crea rachete de înaltă precizie, având în vedere deteriorarea relațiilor Moscovei cu Occidentul în urma anexării ilegale a Crimeei în 2014, scriu jurnaliștii de la NYT.
Rusia păstrează o rezervă de arme în cazul unui război cu NATO
Foto: Bombardier Tu-160 cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. Fotografie a Ministerului apărării al Federației Ruse
Analiza companiei notează că astfel de componente de înaltă tehnologie sunt folosite și în scopuri civile și că Rusia le-ar fi putut obține prin intermediul unor terți, precum alte state sau prin entități private.
Rusia a început probabil să producă un număr mare de Iskander, Kalibr și rachete de croazieră înainte de invazie, arată analiza celor de la Janes.
Mark. F. Kansian, un fost strateg în armament al Pușcașilor Marini și al Casei Albe, acum consultant al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, , spune că există puțini oficiali occidentali, dacă există vreunul, care au o imagine clară a stării arsenalului Rusiei sau știu exact câte rachete au mai rămas în stocurile Rusiei.
Totuși, potrivit acestuia, armata occidentală consideră că Rusia păstrează de multă vreme o rezervă de rachete și alte arme în cazul unui război cu NATO.
"Ei (rușii - n.r.) au evident o rezervă în cazul unui atac condiționat asupra NATO, ceea ce credem că este absurd, dar o văd ca pe o posibilitate reală. Așa că își păstrează o parte din rezervele pentru acest lucru", a spus el.
Este neclar dacă Rusia a consumat din aceste rezerve pentru cele mai recente atacuri masive asupra Ucrainei.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
Rusia folosește rachete de apărare aeriană S-300 pentru a lansa atacuri la sol în Ucraina
Foto: Sistemul S-300 / Ministerul slovac al apărării
În atacul de joi, Rusia a tras cel puțin 10 rachete ghidate antiaeriene S-300 împotriva orașelor din apropierea liniei frontului, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene.
Rusia a modificat rachetele antiaeriene S-300 pentru a crește raza și a lovi ținte la sol în Ucraina dar, așa cum era de așteptat, precizia acestora a avut mult de suferit.
”Această utilizare pare în parte neinspirată. Deoarece raportul între cost, sistem de propulsie, sistem de ghidare și încărcătura de luptă e dezavantajos pentru o lovire, mai ales la sol. Racheta e dezvoltată să fie extrem de precisă împotriva unor ținte aeriene luminate cu un radiolocator. Precizia are de suferit iar efectul la țintă e redus pentru că încărcătura ei e relativ redusă și specializată pentru ținte antiaeriene”, a explicat Sandu Valentin Mateiu.
Racheta sol-aer S-300, de producție sovietico-rusească, a fost proiectată pentru prima dată în 1978 pentru protecția împotriva atacurilor aeriene. Generațiile mai recente ale rachetei pot lovi avioanele, dronele și rachetele balistice.
Urmărește fragmentul din emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care Sandu Valentin Mateiu, vorbește despre modificarea rachetelor antiaeriene S-300:
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News