După cum a precizat Șoigu în cadrul unei reuniuni a Colegiului Ministerului rus al Apărării, noile sisteme de rachete antiaeriene S-500 vor fi livrate, simultan, în două versiuni: complex de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune și complex de apărare antirachetă.
Ministrul rus al apărării a menționat faptul că, în prezent, nivelul de dotare a Forțelor Aerocosmice cu sisteme de apărare antiaeriană este de 82%, urmând ca, în următorii doi ani, acest procent să crească la 85%.
Pe lângă S-500, trupele ruse vor primi noi sisteme de rachete antiaeriene de tip S-400, S-300V4, Buk-M3 și Tor-M2U, precum și stații de radiolocație de nouă generație. În același timp, producția de complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir, care și-au confirmat caracteristicile în zona operației militare speciale, va fi dublată. O decizie în acest sens a fost deja luată la nivelul conducerii Forțelor Armate și Complexului Militar Industrial.
S-500 Prometheus este un sistem nou de rachete antiaeriene, capabil să distrugă ținte în Cosmosul apropiat. Particularitatea acestuia constă în capacitatea de a lucra împotriva unui spectru larg de ținte, la altitudini de până la 200 de kilometri și distanțe de maximum 600 de kilometri.
Dacă declarațiile oficialilor ruși reflectă realitatea, noul sistem S-500 ar putea reprezenta o amenințare importantă pentru aeronavele F-16 pe care Kievul le va primi de la aliați începând cu această vară.
La începutul acestui an, sistemul de rachete antiaeriene S-500 a finalizat seria testelor de stat, confirmând capabilitatea de distrugere a țintelor hipersonice.
Ultima etapă a testelor s-a încheiat pe 22 februarie, când sistemul a distrus o rachetă balistică intercontinentală cu lansare de pe submarin de tip R-29RMU2 Sineva. Ulterior s-a decis ca acesta să fie livrat la trupe, până la sfârșitul anului.
Comentariul autorului: Potrivit conducerii Forțelor Armate ale Federației Ruse, sistemul de rachete antiaeriene S-500 Prometheus ar urma să devină baza apărării antiaeriene și antirachetă a statului rus.
Rămâne de văzut însă, dacă partea rusă va reuși să depășească problemele apărute, de exemplu, în ceea ce privește alte categorii de tehnică militară de nouă generație, precum avionul de vânătoare Su-57 sau tancul T-14 Armata, care au înregistrat întârzieri semnificative înainte de intrarea în producția de serie.
Probabil că, la fel ca și în cazul sistemului anterior de tip S-400 Triumf, noile sisteme de rachete antiaeriene vor fi introduse cu prioritate în dotarea regimentelor de rachete dispuse în jurul Moscovei, care au ca misiune apărarea capitalei ruse și a zonei centrale a statului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News