Publicitate
„Nu le-am livrat nimic rușilor. Și nici nu vom face acest lucru”, a precizat Haluk Bayraktar, care a făcut referire și la parteneriatul cu Ucraina.
Potrivit precizărilor sale, Kievul și Ankara au atins deja un nivel strategic al cooperării bilaterale în domeniul apărării și al dezvoltărilor aerospațiale. Această relație este reciproc avantajoasă, deoarece compania turcească achiziționează motoare din Ucraina pentru produsele sale.
După cum a remarcat agenția de presă rusă Tass pe 19 iulie, în ultimii ani, Turcia a produs drone de atac de tip Bayraktar TB2 nu numai pentru Forțele sale Armate, ci și pentru export. În prezent, șase state operează UAV-uri turcești de acest tip. Este vorba despre Azerbaidjan, Qatar, Libia, Maroc, Polonia și Ucraina. Dronele Bayraktar TB2 au fost întrebuințate în acțiuni de luptă în Siria, Libia, Nagrono-Karabakh și Ucraina.
Rusia, departe de a excela în ceea ce privește UAV-urile în invazia din Ucraina. Nu se știe însă dacă au existat discuții vreodată privind TB2
Comentariul autorului: Deocamdată, nu se cunoaște punctul de vedere al părții ruse și dacă aceasta a solicitat achiziționarea de drone turcești de tip Bayraktar TB2.
Este adevărat că, în pofida prezentării constante în ultimii ani a succeselor proprii înregistrate în producerea și întrebuințarea dronelor de cercetare și de atac, Rusia nu a excelat în conflictul din Ucraina în ceea ce privește folosirea aparatelor de zbor fără pilot.
Însă, Forțele Armate ale Ucrainei au întrebuințat împotriva rușilor o multitudine de drone, inclusiv de tip Bayraktar TB2. Mărturie în acest sens stau chiar statisticile prezentate de oficialii de la Moscova, potrivit cărora în timpul conflictului cu Ucraina au fost distruse, până în prezent, 1.568 de drone, de diverse tipuri. Cifrele sunt însă sub semnul întrebării.
Rusia susține că partea ucraineană a pierdut în luptă toate cele peste 80 de drone de atac Bayraktar TB2 achiziționate din Turcia. Ultimele referiri la întrebuințarea unor UAV-uri de acest tip datează din 17 iunie.
De asemenea, este interesant de remarcat că, o serie de state continuă colectarea de fonduri publice pentru achiziționarea unor drone de atac de tip Bayraktar TB2 din Turcia în vederea predării ulterioare a acestora către armata ucraineană. După ce Lituania a fost prima țară cu un astfel de demers, a urmat Ucraina însăși, precum și Canada și Norvegia. Ca un fapt divers, la un moment dat, Canada a impus sancțiuni destul de severe împotriva companiei turcești Baykar Makina, din cauza utilizării dronelor Bayraktar TB2 în Siria și Armenia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News