Deși se laudă intens cu bombele cu planare, Rusia produce doar cadrul de aluminiu. Restul componentelor sunt importate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombe cu planare UMPK , derivate din FAB / Sursa:mil.ru
Bombe cu planare UMPK , derivate din FAB / Sursa:mil.ru

Rezervele uriașe de bombe sovietice ale Rusiei ar fi inutile fără componentele străine folosite pentru transformarea bombelor gravitaționale în arme ”inteligente”, cu ajutorul modulelor de ghidare și planare.

Bombele ghidate cu planare UMPK ( trad. aprox. Modul unificat de planificare și corecție) au devenit o modalitate ieftină de a produce în masă arme pentru atacurile aeriene asupra Ucrainei.

În pofida sancțiunilor, industria de armament din Rusia continuă să lucreze cu componente importate. Spre exemplu, setul de ghidare și planare UMPK (un modul instalat pe bombe aeriene gravitaționale) folosește în proporție covârșitoare componente străine.

 

”Produc intern doar cadrul de aluminiu”

Compania taiwaneză TRC produce unități personalizate pentru dispozitive de ghidare a bombelor pentru ruși. Modulul este în esență un container care conține doar următoarele componente: un servomotor, o unitate de navigație și o unitate de control.

”Deși UMPK este destul de ușor de realizat, singurul lucru pe care Rusia îl produce este cadrul de aluminiu. Kitul conține mai multe componente ale țărilor cu tehnologie occidentală, modificate special pentru acest tip de armament. Una dintre aceste piese vă este servomotorul de la compania taiwaneză TRC”, explică activistul ucrainean Vadim Labas, citat de publicația Militarnîi.

Servomotoarele produse de TRC sunt folosite în industria auto, dar rușii le-au achiziționat inițial prin intermediul companiilor paravan și le-au asamblat în modulele UMPK.

Cu toate acestea, din cauza sarcinii grele, arborii servomotoarelor taiwaneze s-au rupt frecvent și motorul nu a putut face față sarcinii. Prin urmare, rușii au contactat direct TRC și ar fi cerut cinci modificări la produsul lor. Cele mai importante modificări au vizat introducerea de aliaje de înaltă rezistență, iar servomotorul a fost înlocuit cu unul mai puternic.

Amintim că, Rusia a importat piese electronice esențiale pentru UMPK prin China, Thailanda și Turcia. Aceste componente includ echipamente de la Texas Instruments (SUA), transceiver de la Maxim Integrated (SUA) și relee de la AXICOM – TE Connectivity (Elveția).

 

Bombele cu planare, o idee americană. Rușii au preluat-o rapid și caută să îmbunătățească proiectul

Bombe JDAM Sursa foto: US AFCENT

Echivalentul american al UMPK este muniția JDAM - un kit de ghidare care transformă bombele neghidate în muniții ghidate de precizie, oferind o precizie sporită și capacități de țintire.

SUA folosește astfel de muniții încă din anii 90, iar Armata rusă a fost nevoită să implementeze modificări similare, abia după primele luni de război în Ucraina.

După un început lent, Rusia și-a accelerat utilizarea bombelor cu planare. Lansate de lângă granița cu Ucraina, astfel de bombe cu planare permit lovituri până la 65 de kilometri distanță.

Mai mult, rușii se pare că lucrează la o modificare care să permită lansări în adâncimea teritoriului ucrainean.

Publicația BulgarianMilitary susține că este vorba despre un kit cu aripi duble, cu ajutorul căruia bombele pot fi lansate la o distanță de până la 165 de kilometri, bomba atingând viteze de până la 0,9 Mach în timpul zborului. Totuși, informația nu este încă confirmată și din alte surse.

Sistemul ar permite ca bombele UMPK să fie integrate cu bombardierele strategice rusești, cum ar fi Il-76 și Tu-22M3, ceea ce ar însemna o cantitate mult mai mare de muniție transportată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel