Rusia ar trebui să-și „reevalueze” prezența militară în Siria, spun rebelii aflați la guvernare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rebelii sirieni. Sursa foto: X/Clash Report.
Rebelii sirieni. Sursa foto: X/Clash Report.

Soarta bazelor militare ruse din Siria după căderea regimului lui Bashar al-Assad rămâne neclară, a recunoscut luni Kremlinul. Rusia a evacuat deja un număr „semnificativ” de soldați și echipamente militare din Siria.

Militanții islamiști din grupul de guvernământ Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) au primit până acum ordin să nu se apropie de bazele rusești.

„Nu există decizii finale în această chestiune”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre viitorul bazelor ruse din Siria. „Suntem în contact cu reprezentanți ai forțelor care controlează acum situația din țară”, a adăugat el.

Oficialii HTS, cele mai puternice dintre grupurile de opoziție care au preluat controlul asupra Siriei, sunt până acum ambigue. Purtătorul de cuvânt al grupului, Obeida Arnaout, a declarat luni pentru Associated Press că Rusia ar trebui să-și „reevalueze” prezența militară în Siria. Totodată, el a indicat că este posibil un acord cu Moscova.

„Interesele lor erau legate de regimul criminal al Assad. Ei pot reconsidera și pot lua inițiativa de a contacta noua administrație pentru a arăta că nu au nicio animozitate față de poporul sirian și că epoca regimului Assad s-a încheiat în sfârșit”, a spus Arnaout.

Moscova a anunţat duminică că a evacuat din ţară o parte din personalul diplomatic. Cu câteva zile mai devreme, imaginile din satelit difuzate de Maxar au arătat că soldații ruși împachetau echipamente la Baza Aeriană Hmimim. De acolo, potrivit spuselor sale, președintele sirian demis Assad a zburat și el în exil în Rusia.

„Au fost prezente două avioane de transport militar grele AN-124, ambele gata să încarce mărfuri. La aceeași bază aeriană a fost demontat un elicopter de atac Ka-52, pregătindu-se probabil pentru transport. Elemente ale sistemului rusesc de rachete sol-aer S-400 au fost, de asemenea, văzute fiind împachetate”, a descris CNN, adăugând că oficialii occidentali au spus că retragerea trupelor și echipamentelor militare ruse din Siria a fost „semnificativă”.

Diplomații ruși au declarat săptămâna trecută pentru The Moscow Times că este probabilă o retragere completă a Rusiei din Siria. Cu toate acestea, nu este încă sigur ce se va întâmpla în continuare.

HTS precizează că un acord cu Rusia, care a sprijinit militar regimul Assad împotriva rebelilor, nu este exclus. „Ni s-a ordonat să stăm departe de ei deocamdată”, a declarat un luptător HTS pentru AFP, sub condiția anonimatului.

Militanții HTS au mărturisit și că patru reprezentanți ai noului guvern sirian și un oficial din epoca Assad s-au întâlnit cu rușii în urmă cu câteva zile.

Baza navală Tartus și baza aeriană Hmimim sunt singurele baze militare rusești din afara teritoriului fostei Uniuni Sovietice și au fost cheie pentru activitățile Kremlinului în Africa și Orientul Mijlociu. Fără ele, Marina Rusă s-ar trezi fără un port în Marea Mediterană.

Concentrat pe Libia

„Doi oficiali americani au spus că rușii au început să mute echipamente din Siria în Libia, iar un alt oficial al apărării a spus că Moscova a crescut presiunea asupra șefului Armatei Naționale Libiene, Khalifa Haftar, pentru a asigura pretenția Rusiei asupra portului Benghazi”, a informat CNN.

Avioane de marfă ale Ministerului rus al Situațiilor de Urgență au aterizat la baza aeriană Al-Khadim din Libia de cel puțin șapte ori în cursul săptămânii, a scris postul, citând înregistrări aeriene și imagini din satelit. Ea a subliniat că locul a servit istoric ca punct de plecare pentru operațiunile rusești în Africa, inclusiv activitățile așa-numitei Armate Wagner.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel