Oficialii americani nu cred că există o amenințare iminentă, dar susțin că Moscova ar putea folosi armele chimice dacă va pierde, în continuare, teren în Ucraina, potrivit publicației Politico care, a discutat cu mai multe persoane avizate din administrația de la Washington.
După ce forțele rusești s-au retras din Herson, cea de-a treia pierdere a unor poziții deosebit de importante în acest război, experții militari americani au luat în calcul noi scenarii în ipoteza unei colaps total al armatei ruse.
Posibilitatea întrebuințării armelor chimice de către armata rusă revine, astfel, în actualitate, ea mai fiind vehiculată și după retragerea din aprilie din nordul Ucrainei, atunci devenind pentru prima dată destul de clar că Rusia nu poate ocupa Ucraina doar cu ajutorul armelor convenționale.
Oficiali din administrația Biden au apreciat că președintele rus Vladimir Putin poate folosi mai întâi arme chimice în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO, dacă trupele sale continuă să piardă teren, scrie Politico.
Potrivit a șase persoane cu cunoștințe în acest domeniu, preocupările privind întrebuințarea armelor chimice vin pe fondul unui impuls al administrației de a se asigura că aliații sunt pregătiți pentru un astfel de eveniment, precum și de a mobiliza noi resurse și investiții în fabricarea sistemelor de detecție a substanțelor chimice, atunci când acestea sunt utilizate. Persoanele, care au vorbit sub condiția anonimatului, subiectul fiind unul sensibil, includ oficiali ai SUA și ai Departamentului Apărării (DoD).
SUA nu au nicio informație care să sugereze că un astfel de atac în Ucraina este iminent, au precizat persoanele respective, potrivit Poltico. De fapt, mulți oficiali DoD cred că luptele se vor opri în timpul iernii și niciuna dintre părți nu va putea avansa prea mult.
Dar, în cazul pierderilor continue pe câmpul de luptă sau al colapsului complet al armatei ruse, unii oficiali de rang înalt care lucrează la această problemă au stabilit că Moscova ar putea recurge la folosirea armelor chimice – inclusiv a celor cu care țara a fost asociată la otrăvirea lui Alexei Navalny.
Un astfel de atac ar implica substanțe chimice care, pot fi ascunse cu ușurință, ceea ce face mai dificil pentru țările occidentale să indice către Moscova, a spus un oficial. Rusia ar putea folosi agenți farmaceutici – cunoscuți colocvial ca PBA, a spus oficialul respectiv. Unele substanțe chimice ar putea fi folosite pentru a cauza victime în masă, chiar dacă se știe că Moscova a folosit agentul neurotoxic Novichok la scară mică împotriva uneia sau a două persoane, au precizat oficialii și experții. De exemplu, unele substanțe chimice pot fi transformate în aerosoli sau lansate cu muniții pentru a neutraliza un grup mare de oameni.
Senatorii au fost informați, în această toamnă, despre stocul de arme chimice al Rusiei și despre amenințarea din Ucraina, potrivit unui consilier al Congresului. Însă îngrijorările cu privire la potențiala utilizare a acestora în Ucraina apar pe măsură ce oficialii americani cred din ce în ce mai mult că Rusia va recurge la un război neconvențional dacă va continua să piardă teren.
Această evaluare împinge administrația Biden să îmbunătățească detectarea și pregătirea pentru un potențial atac chimic. În această toamnă, Pentagonul a trimis echipe în țările est-europene pentru a-și actualiza forțele armate cu privire la procedurile în cazul unei amenințări chimice sau biologice, potrivit unui oficial al DoD și a unei alte persoane familiarizate cu problema. Între timp, Statele Unite au furnizat Kievului echipamente de protecție chimică, biologică și nucleară ca parte a asistenței de securitate de miliarde de dolari.
SUA și-au intensificat eforturile de a urmări utilizarea de către Rusia a agentului neurotoxic Novichok, după ce comunitatea internațională a legat-o de otrăvirea lui Navalny, un oponent deschis al lui Putin, și a lui Serghei Skripal, un cetățean britanic care a lucrat ca ofițer de informații al rușilor.
În 2018, Skripal și fiica sa au avut nevoie de intervenție medicală după ce au intrat în contact cu Novichok. În 2020, Navalny a fost spitalizat în Germania, unde oficialii au spus că există „dovezi fără echivoc” că a fost otrăvit cu Novichok în timp ce se afla la bordul unui avion. Ambii sunt încă în viață.
Rusia a fost, de asemenea, asociată cu utilizarea armelor chimice în Siria. SUA au acuzat Moscova că a ajutat guvernul sirian să-și ascundă utilizarea munițiilor toxice interzise în timpul războiului său civil.
Experții și oficialii au spus că urmărirea agenților bazați pe produse farmaceutice și strângerea de informații despre dezvoltarea lor, în special în scopuri ofensive, a devenit din ce în ce mai dificilă. Substanțele utilizate pentru dezvoltarea armelor chimice sunt ascunse cu ușurință și pot fi încorporate în industrii legitime, a spus Gregory Koblentz, directorul Programului de studii pe probleme de bioapărare la Universitatea George Mason.
„Metodele noastre tradiționale de informații la care suntem foarte buni, cum ar fi imaginile prin satelit și comunicațiile, nu sunt chiar atât de utile pentru a vă spune ce se întâmplă în interiorul uneia dintre aceste facilități biologice de bază”, a spus Koblentz. „Aveți cu adevărat nevoie de spioni umani pentru a face asta, ceea ce este foarte greu de făcut.”
Au existat semne că Rusia ar putea recurge la un război neconvențional. Informațiile furnizate de SUA din această toamnă au arătat că înalții oficiali credeau că Rusia ar putea folosi arme nucleare într-un act disperat. Și în octombrie, oficialii ruși au susținut că Ucraina pregătește o operațiune cu pavilion fals prin detonarea unei „bombe murdare” pe propriul teritoriu și și-au pus forțele în alertă pentru a răspunde unui potențial atac cu arme chimice, biologice sau nucleare.
În timpul crizei, oficialii americani au făcut o serie de apeluri telefonice către omologii lor ucraineni și ruși, iar îngrijorarea cu privire la o potențială amenințare cu bombă murdară s-a „atenuat puțin”, a spus un oficial înalt al DoD.
Totuși, oficialii americani cred că probabilitatea unui atac nuclear sau chimic este mică. Oficialii apărării consideră că luptele vor încetini în lunile de iarnă, când ploaia și noroiul fac mai dificilă deplasarea tancurilor și vehiculelor blindate și niciuna dintre părți nu va face progrese prea mari pe câmpul de luptă. Deși Kievul a recuperat orașul strategic Herson, oficialii DoD văd lupte grele în față pentru a relua terenul de pe malul stâng al Niprului, unde forțele rusești s-au consolidat.
„Nu au masa militară pentru a câștiga pe termen scurt, cu excepția unui colaps major al Rusiei”, a declarat un oficial al DoD. Asta (colapsul major – nota autorului) „s-ar putea întâmpla, dar în acest caz urcăm pe scara de escaladare”.
Totuși, amenințarea cu armele chimice este luată în serios în cadrul administrației, au spus oficialii.
„Întotdeauna am fost conștienți că au mijloacele și capacitatea de a folosi aceste tipuri de arme”, a spus un oficial al Pentagonului. „Evaluarea noastră rămâne aceeași. Menținem o observare atentă a acestui conflict, dar nu am văzut nimic care să ne facă să ne schimbăm poziția.”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News