Potrivit precizărilor sale, locurile de dislocare propuse pentru desfășurarea stației în zona de coastă au fost deja stabilite.
“În ceea ce privește complexele de radiolocație, radarul Podsolnukh s-ar potrivi perfect pentru litoralul Mării Negre. Locurile posibile de dislocare au fost deja identificate, atât în regiunea caucaziană, cât și pe coastele Peninsulei Crimeea”, a spus Anoshko.
După cum a menționat acesta, dacă Ministerul rus al Apărării va fi interesat de acest radar în zona Mării Negre, în termen de șase luni este posibilă începerea producerii complexului și efectuarea lucrărilor pregătitoare pentru instalarea ulterioară a stației.
Radarul cu undă de suprafață dincolo de linia orizontului de tip Podsolnukh este destinat pentru lucrul în zona de coastă și este conceput pentru detectarea țintelor maritime și aeriene la distanțe de aproximativ 400 de kilometri. Stația, care lucrează în regim automatizat, este capabilă să detecteze și să urmărească cel puțin 300 de ținte maritime și 100 de obiecte aeriene.
În prezent, în exploatarea Forțelor Navale ale Rusiei se află trei stații radar de tip Podsolnukh. Acestea sunt instalate pe litoralurile Mării Caspice, Mării Japoniei și Mării Okhoțk.
Comentariul autorului: Din datele existente din surse publice rezultă faptul că Ministerul rus al Apărării este interesat de instalarea unui radar de tip Podsolnukh pe litoralul Mării Negre.
Aflate deja în serviciul de luptă începând din anul 2013, radarele de acest tip și-au confirmat utilitatea în timpul exploatării în zona Mării Caspice și în Extremul Orient.
După anumite surse, un radar Podsolnukh a fost deja instalat în regiunea Mării Baltice, urmând ca stații similare să fie amplasate în Arctica și pe litoralul Mării Negre.
Existența unui radar de acest tip pe litoralul caucazian sau în Peninsula Crimeea ar asigura monitorizarea situației aeriene și de la suprafața apei până la Strâmtoarea Bosfor, precum și furnizarea de date privind indicarea țintelor pentru mijloacele de lovire ale Flotei ruse din Marea Neagră.
Ținând cont de situația de securitate existentă și perspectivele evoluției acesteia în Regiunea Mării Negre, se poate spune chiar că înstalarea în zonă a unui astfel de radar va deveni o prioritate pentru Forțele Navale ale Rusiei. Foarte probabil, după încheierea conflictului din Ucraina, Marea Neagră va deveni o zonă în care războiul rece dintre Rusia pe de o parte și SUA și NATO pe de altă parte se va manifesta într-un mod acut. Mai ales în situația foarte probabilă în care Ucraina își va pierde ieșirea la Marea Neagră, iar teritoriul Rusiei va ajunge până la frontiera cu România.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News