Publicitate
Poziția Rusiei care a amenințat că va declara război Ucrainei a stârnit un val de amuzament sumbru în contextul în care armata rusă de ocupație a invadat la scară largă Ucraina pe data de 24 februarie și comite atrocități fără precedent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Reputatul profesor Valentin Naumescu a analizat amenințarea Kremlinului și, atrage atenția că „ceea ce a părut o glumă (...), caricaturizată copios în rețelele sociale, ar putea să se transforme în realitate”.
Acesta spune că nu exclude varianta ca în perioada imediat următoare „Moscova să declare oficial război Ucrainei, inventând desigur motive legate de "atacuri asupra unor localități din Rusia" și așa-zise "provocări militare ale Kievului."
Ce ar însemna ca Rusia să declare război Ucrainei? Valentin Naumescu atrage atenția asupra unui război total la care regimul lui Putin, scăpat de sub control, ar putea apela
Valentin Naumescu amintește în analiza sa, postată la finalul săptămânii trecute pe pagina personală de Facebook, că așa-zisa „operațiune militară specială” a Rusiei în Ucrainei nu mai poate fi justificată de propagandă, nici măcar în fața publicului intern profund „manipulat și dezinformat”.
„Războiul ar avea semnificația simbolică și discursivă a "legitimării" de către Kremlin a utilizării oricărui tip de armament pentru "înfrângerea Ucrainei agresoare".
Povestea cu "operațiunea militară specială" pentru eliberarea etnicilor ruși din Donbas nu mai ține atunci când te pregătești pentru războiul total. Nu mai ține nici măcar în Rusia, pentru publicul intern manipulat și dezinformat”, scrie Valentin Naumescu.
Regimul scăpat de sub control ar putea apela la arma nucleară tactică. „Vladimir Putin trebuie oprit”
Dar „cu ce ar schimba însă asta lucrurile, atâta vreme cât "operațiunea militară specială" a însemnat oricum invazia totală a Ucrainei și atacuri furibunde ale armatei ruse?”, se întreabă expertul în relații internaționale, care ulterior răspunde și își exprimă îngrijorarea cu privire la utilizarea de către armata rusă invadatoare a armei nucleare tactice.
„O asemenea schimbare ar servi "justificării" folosirii de către Rusia a unui alt tip de armament (în special bombardiere) și, nu aș exclude chiar utilizarea armei nucleare tactice, adică bombe nucleare cu capacitate distructivă considerată "medie", folosite în zona frontului, pentru a schimba decisiv raportul de forțe în luptă. Ca fapt divers, o armă nucleară tactică ar putea ajunge astăzi la capacitatea a 1-3 bombe de la Hiroshima. Despre cele strategice să nici nu mai vorbim...În 1945, bombardamentul atomic al SUA în Japonia a fost strategic (nu tactic), fiindcă viza distrugerea și demoralizarea adversarului la distanță, la el acasă, nu neapărat în zona frontului”, precizează Valentin Naumescu.
„În războiul din Ucraina, așa cum bine se comenta zilele trecute, "orice armă nucleară tactică este, de fapt, una strategică", fiindcă cele două categorii nu mai pot fi separate atât de clar iar forța exploziei, unul din criteriile obișnuite de diferențiere, este oricum atât de mare la armele nucleare din noua generație încât ne-ar putea afecta pe toți în această regiune a Europei, multă vreme de acum înainte.
Putin trebuie oprit înainte ca răul pe care îl face să devină o catastrofă pentru Europa”, conchide profesorul.
Acesta nu exclude și ca o posibilă viitoare decizie a Rusiei de a declara război Ucrainei să fie „posibilitatea de a încorpora recruți, printr-o mobilizare generală”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News