Rusia ar fi utilizat un avion Su-57 lângă Luhansk pentru misiuni de atac asupra poziţiilor ucrainene: Informaţiile lansate de ruşi au un mare semn de întrebare

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Su-57, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Su-57, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Circulă informații conform cărora Forțele Aeriene Ruse ar fi utilizat un avion de vânătoare Su-57 de "generația a cincea" pentru a efectua misiuni de atac în regiunea controversată Luhansk din Ucraina. Informațiile sunt încă neclare, dar pare totuși foarte posibil ca acest avion să fi intrat în spațiul aerian ucrainean în timpul operațiunii. 

 

La 18 februarie 2024, în cadrul unei operațiuni, un Su-57, flancat de două avioane Su-35, a executat un atac cu rachete împotriva unor situri militare ucrainene. Misiunea a pornit din regiunea Luhansk, aflată în prezent sub ocupație, unde Su-57, însoțit de cele două avioane Su-35, a pătruns în spațiul aerian ucrainean pentru a efectua o lansare de rachete, potrivit publicației Air Recognition.

Se pare că operațiunea a implicat utilizarea unei rachete de croazieră Kh-69, proiectată exclusiv pentru Su-57. Cu toate acestea, din cauza unei defecțiuni, racheta a deviat de la traiectoria prevăzută și s-a prăbușit pe un câmp, nereușind să atingă ținta. În ciuda acestui eșec, au existat cazuri anterioare, mai exact la 7 și 8 februarie, în care Kh-69 a fost folosită cu succes în lovituri aeriene. Această rachetă, care este o modificare a rachetei Kh-59MK2, este compatibilă cu diverse aeronave militare rusești.

Unele aspecte ale desfășurării misiunii nu sunt încă clare. De exemplu, există neconcordanțe cu privire la tipul de rachete de croazieră Kh-59MK2 care ar fi fost utilizate. Ceea ce este și mai ciudat: în mod normal, un Su-57 nu ar trebui să pătrundă în spațiul aerian al Ucrainei pentru a lovi ținte aflate în Luhansk. Asta pentru că rachetele Kh-59MK2 pot atinge aceste ținte când sunt lansate chiar și din interiorul granițelor Rusiei. 

În ciuda acestor neclarități, se știe că au avut loc acțiuni în această regiune la începutul lunii februarie. Surse ucrainene au confirmat atacuri care au inclus utilizarea de către ruşi a rachetelor Kh-59MK2, în zilele de 7 și 8 februarie. Această rachetă este eficientă împotriva obiectivelor mici și fortificate, fapt dovedit de utilizarea sa anterioară cu succes în Siria. 

Un aspect interesant: chiar dacă Kh-59MK2 poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 km, este suficient de mică pentru a încăpea în compartimentele interne de armament ale Su-57. Acest lucru înseamnă că avionul poate să-și mențină o amprentă radar redusă. Mai interesant este faptul că nu se cunoaște niciun alt avion de vânătoare de "generația a cincea" care să transporte în interior acest tip de rachetă.

În plus, s-a remarcat faptul că utilizarea unui Su-57 într-un atac cu rachete împotriva Ucrainei a avut un scop dublu, cu intenția de a produce un film de propagandă militară. Această producție urmărește să demonstreze măiestria sectorului de apărare rusesc și se anticipează că va juca un rol semnificativ în narațiunea care va conduce la viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia.

Sukhoi Su-57 (nume de cod NATO: Felon), primul avion de luptă stealth multirol de generația a cincea al Rusiei, reprezintă un salt semnificativ în ceea ce privește capacitățile aviației militare ruse. Dezvoltat de Sukhoi, o filială a United Aircraft Corporation, Su-57 este conceput pentru a îndeplini misiuni de de atac, dispunând de tehnologie stealth avansată, viteză de croazieră supersonică și avionică de înaltă calitate. Cel puţin aşa îl descriu ruşii.

Una dintre cele mai distinctive caracteristici ale Su-57 sunt capacitățile sale stealth. Designul aeronavei încorporează materiale și tehnologii inovatoare care îi reduc la minimum secțiunea transversală radar, făcându-l mai puțin vizibil pentru sistemele radar inamice. Această invizibilitate este completată de compartimentele sale interne de armament, care ajută la menținerea profilului său radar redus, în timp ce transportă o gamă largă de muniții.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel