Potrivit analistului Forbes, David Axe, rușii ar fi încercat să lanseze Oreșnik, probabil în direcția Kievului. Cu toate acestea, după ce s-a dat alarma, „nu s-a întâmplat nimic”.
Analistul se referă la corespondentul de război ucrainean Kyrylo Sazonov, care a spus că Oreșnik „nu a zburat departe”. Se raportează că a funcționat defectuos și a explodat în Rusia.
Până acum nu avem prea multe detalii despre programul Oreșnik, cu toate acestea, Axe amintește că rachetele balistice de tip MRBM dezvoltate aici de ruși nu sunt foarte precise și funcționează defectuos.
Canalul Monitor raportează că nu există nicio confirmare a lansării și căderii rachetei pe teritoriul Rusiei.
Anterior, pe 6 februarie, la Kiev a fost declarată o alertă aeriană din cauza unei amenințări balistice. Canalele de monitorizare au scris despre amenințarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune de la Kapustyno Yar din regiunea Astrakhan din Federația Rusă și despre posibilele lansări de rachete intercontinentale Oreșnik.
Racheta Oreșnik, testată direct pe câmpul de luptă. Poate fi interceptată?
Pe 21 noiembrie 2024, Rusia a atacat pentru prima dată Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală Oreșnik.
Oreșnik a zburat spre Dnipro și a provocat pagube minore. O serie de instituții de presă au scris că Rusia a lovit Dnipro pe 21 noiembrie cu o modificare a rachetei RS-26 Rubizh, care nu avea un focos.
În aceeași zi, Vladimir Putin susține că Oreșnik este o rachetă balistică într-o configurație hipersonică non-nucleară. Utilizarea acesteia a fost„un răspuns la atacurile cu armele britanice și americane”.
Pe scenariul folosit și în cazul altor arme, precum rachetele Kinjal, Putin susține că Oreșnik nu poate fi interceptată.
Cu toate acestea, chiar dacă nu avem declarații triumfaliste din partea SUA, se cunoaște că sistemele antirachetă Aegis folosesc și interceptori care au capabilități de lovire a rachetelor hipersonice.
Missile Defense Agency și US Navy au dezvoltat și testat SM-6, singurul tip de interceptor disponibil care poate asigura o protecție împotriva amenițărilor cu rachete hipersonice, iar navele integrate cu sistemul Aegis utilizează atât rachete SM-3, cât și SM-6, acestea din urmă fiind capabile să intercepteze și amenințări hipersonice.
Sistemele antirachetă Aegis Ashore din România și Polonia pot intercepta rachete balistice
Potrivit informațiilor oficiale, Sistemele Aegis Ashore de la Deveselu și din Polonia utilizează doar interceptori SM-3, împotriva amenințărilor balistice.
Cu toate acestea, tehnologia acestor două facilități este aproape identică cu sistemele Aegis utilizate pe distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, facilitățile Aegis Ashore din România și Polonia fiind integrat cu sistemul Aegis.
SM-3 este proiectat pentru a intercepta rachete balistice deasupra atmosferei (adică, interceptare exo-atmosferică), în faza mijlocie a zborului unei rachete balistice inamice. Este echipat cu un focos „hit-to-kill”, numit vehicul cinetic, care este conceput pentru a distruge focosul unei rachete balistice prin impactul cu acesta.
***
Sistemul din România este strict defensiv și nu are potenţialul de a modifica echilibrul strategic în Europa, așa cum susține Rusia, dar este util în protejarea teritoriului împotriva rachetelor balistice. Pe teritoriul României sunt instalate trei baterii, adică 24 de rachete interceptoare SM-3.
Ambele facilități terestre de apărare antirachetă - din România și Polonia - sunt concepute pentru a detecta, urmări, angaja și distruge rachetele balistice în zbor în afara atmosferei.
Dacă a venit vorba despre baza de la Deveselu, mai exact despre facilitatea Aegis Ashore aflată în cadrul bazei, amintim că ceremonia de schimbare a comenzii a avut loc pe 4 decembrie 2024. Noul comandant este Cmdr. Robert Foster.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News