Astfel, pe 25 februarie, un complex de rachete antiaeriene de tip S-400 Triumf a distrus un avion de vânătoare ucrainean Su-27, în apropiere de Kiev. Potrivit datelor prezentate de publicația americană, aeronava aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei a fost pilotată de colonelul Oleksandr Oksanchenko, în vârstă de 53 de ani. Este important de subliniat faptul că a fost pentru prima dată când un complex de rachete antiaeriene S-400 a fost întrebuințat împotriva unui avion al adversarului.
Sistemele S-400 sunt destinate pentru neutralizarea țintelor la o distanță de până la 400 de kilometri, cu rachete de tip 40N6. Acesta poate folosi și rachete antiaeriene de tip 48N6, cu o bătaie de 250 de kilometri.
Pe 05 martie, Forțele Aeriene ale Ucrainei au mai pierdut patru avioane de vânătoare de tip Su-27 deasupra localității Jitomir din vestul țării, în urma unor lupte aeriene cu avioane rusești de tip Su-35.
După cum a informat Military Watch Magazine, capacitatea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse de a neutraliza aviația ucraineană arată faptul că, spre deosebire de Forțele Terestre, echilibrul de putere pe cerul Ucrainei nu există.
Notă: Informația este publicată în presa citată, nu e confirmată de canale oficiale rusești sau ucrainene.
La începutul invaziei ruse un Su-27 ucrainean a intrat în spațiul aerian al României, dar a fost interceptat și aterizat de două F-16 românești. Aeronava a părăsit în cele din urmă România
Su-27 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Comentariul autorului: Oficiali ai armatei ruse au informat că Aviația militară a Ucrainei a fost distrusă, practic, în întregime.
Pe 05 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat că, de la începutul confruntărilor au fost distruse 90 de avioane și 59 de drone aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei. O parte dintre aeronave (69) au fost distruse la sol, iar altă parte (21) în aer.
După anumite surse rusești, un număr neprecizat de avioane ucrainene au părăsit teritoriul Ucrainei și au aterizat pe aerodromuri din Polonia și România.
În ceea ce privește sistemele de rachete antiaeriene S-400 trebuie spus faptul că, în urma dislocării în Republica Belarus a trei divizioane de rachete de acest tip, Rusia a acoperit integral teritoriul Ucrainei.
Divizioanele rusești de rachete antiaeriene S-400 din Republica Belarus sunt dislocate la Grodno, în cadrul centrului de instrucție comun ruso-belarus, și la bazele aeriene Luninets și Baranovichy. Primul dintre acestea a rămas în Republica Belarus după participarea la exercițiul strategic Vest-2021, iar celelalte două au fost aduse recent din Regiunea Militară Est.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News