Potrivit termenilor contractului, Crimeea va primi anual din Israel nouă miliarde de metri cubi de apă desalinizată. Această cantitate reprezintă 70% din apa care era primită din Ucraina prin Canalul Crimeii de Nord și va însemna rezolvarea aproape integrală a nevoilor de apă din peninsulă.
Pentru transportul apei, va fi folosită o flotă formată din 200 de nave specializate, care va fi luată în arendă de la compania chineză Hunicorn Shipping Co.
Valoarea contractului nu a fost făcută publică. S-a aflat doar că Israelul le garantează cetățenilor din Crimeea prețuri care nu vor depăși tarifele de pe piața internă israeliană, plus costurile de transport și TVA.
Pentru a reduce prețurile, partea rusă a stabilit să furnizeze materia primă pentru desalinizare. Astfel, navele chinezești, care vor livra apă potabilă la terminalele din Sevastopol sau Yalta, se vor deplasa apoi în Marea Azov, prin canalul Kerci-Enikalsky, pentru a încărca apă sărată.
Desalinizarea apei din Marea Azov este mai ieftină decât a celei din Marea Mediterană, deoarece salinitatea acesteia este de trei ori mai mică (11 la mie față de 39 la mie).
Metoda osmozei inverse, care este folosită pentru desalinizarea apei în Israel, necesită multă energie. De aceea, în localitatea Ashkelon, unde se află stația de desalinizare, va fi construită o centrală nucleară, pe cheltuiala Federației Ruse. Licitația pentru construirea acesteia a fost câștigată de firma americană Westinghouse Electric. De asemenea, partea rusă va plăti și pentru creșterea de șase ori a capacității combinatului de desalinizare a apei din Ashkelon.
Ținând cont de faptul că apa israeliană va fi mai scumpă decât apa rusească, locuitorii Peninsulei Crimeea vor primi subvenții pentru plata acesteia. Fondurile necesare vor proveni dintr-un impozit special, care va fi perceput pentru serviciile de alimentare cu apă în toate regiunile rusești, cu excepția Moscovei și Sankt Petersburgului.
Comentariul autorului: Rezolvarea problemei apei din Peninsula Crimeea anulează unul dintre motivele de dispută dintre Federația Rusă și Ucraina.
În ultimii ani, partea ucraineană s-a temut de o invazie militară rusească în sudul țării, în scopul reluării furnizării apei din Nipru către Canalul Crimeii de Nord. Aceasta a fost întreruptă în mod unilateral de partea ucraineană, în urma anexării Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă.
Se pare că, pe termen scurt, problema furnizării apei în Crimeea a fost rezolvată pe cale naturală. Astfel, după mai mulți ani de secetă, în această iarnă, în peninsulă au căzut precipitații abundente, care au umplut rezervoarele aproape secate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News