'Plecăm de la principiul că proiectul va fi finalizat', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după adoptarea sancţiunilor, ce urmează să mai primească şi semnătura preşedintelui Donald Trump. Denunţate de Uniunea Europeană, acestea vizează companiile ce colaborează la proiect, transmite Agerpres
Gazoductul submarin care leagă Rusia de Germania, construit în proporţie de peste 80%, este programat să intre în funcţiune la sfârşitul lui 2019 sau la începutul lui 2020. El ar permite dublarea cantităţii de gaz livrate de Rusia spre Europa Occidentală via Germania, principalul beneficiar al proiectului.
SUA şi unele state europene - Ucraina, Polonia, ţările baltice - consideră însă că gazoductul va creşte dependenţa europenilor de gazul rusesc, de care Moscova s-ar putea folosi pentru a exercita presiuni politice.
Sancţiunile 'nu plac nici Moscovei, nici capitalelor europene. Nici Berlinului, nici Parisului', a afirmat Peskov, acuzând 'o încălcare evidentă a dreptului internaţional' şi 'un exemplu ideal de concurenţă neloială'.
Una din principalele ţinte ale sancţiunilor este compania elveţiană Allseas, proprietara celei mai mare nave care amplasează conducte, Pioneering Spirit, şi care are contract cu Gazporm pentru a construi secţiunea offshore a gazoductului.
Acesta reprezintă o investiţie de aproximativ 10 miliarde de euro, finanţată în mod egal de Gazprom şi, de cealaltă parte, de cinci companii energetice europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell).
Conform site-ului Nord Stream 2 companiile reușesc să avanseze cu trei kilometri pe zi.
Vezi și:
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News