Rusia: Ancheta ”Vulkan” dezvăluie armele secrete ale Moscovei pentru războiul cibernetic

Potrivit „documentelor interne”, compania de software Vulkan lucrează pentru întregul aparat de informații rusesc: serviciul secret intern FSB, cel extern SVR și cel militar - GRU.

Rusia este responsabilă pentru atacurile cibernetice care au loc, de ani de zile, împotriva altor state.

Deși a negat în mod repetat, iată că, acum, ancheta „Vulkan Files”, realizată de „Der Spiegel”, „Zdf”, „Sueddeutsche Zeitung”, TheGuardian și alte publicații internaționale arată cum o companie de software din Moscova, Vulkan, dezvoltă arme digitale, care sunt folosite de agențiile ruse de informații.

Materialul pe care s-a bazat cercetarea provine de la un informator anonim, din interiorul Vulkan, și demonstrează modul în care Rusia poate efectua atacuri cibernetice la scară globală.

Potrivit „Zdf”, conform „documentelor interne”, Vulkan lucrează și pentru întregul aparat de informații rus: serviciul secret intern FSB, cel extern SVR și cel militar GRU. 

Printre obiectivele software-ului dezvoltat de Vulkan se numără: „dezactivarea sistemelor de control al transportului feroviar, aerian si maritim”, „acțiuni de perturbare a companiilor energetice și a infrastructurilor critice”, „identificarea vulnerabilitățile infrastructurii critice pentru a le ataca”.

Așa cum observă Marina Krotofil, de la Rețeaua europeană de securitate cibernetică, aceste atacuri cibernetice „încalcă cu siguranță Convenția de la Geneva”, deoarece sunt îndreptate „împotriva infrastructurii civile”. 

Pe lângă acest software de război cibernetic, Vulkan a produs Skan-W, un program pentru identificarea vulnerabilităților entităților țintă, pentru a sparge alte servere, provocând daune. Serviciile secrete occidentale care au vizualizat „Fișierele Vulkan” evaluează documentele „autentice și îngrijorătoare”.

Companii precum Vulkan „permit lui GRU să-și desfășoare operațiunile cibernetice”, iar programe precum Skan-W sunt „cu siguranță destinate unor scopuri ofensive”.

Din investigația jurnalistică reiese modul în care Vulkan ar fi putut contribui la un alt obiectiv al Rusiei în războiul cibernetic: controlul internetului în teritoriile pe care le ocupă pentru a determina conținutul care urmează să fie afișat utilizatorilor. 

De fapt, compania a dezvoltat software-ul Amesit care permite blocarea accesului la canalele nedorite și redirecționarea solicitărilor utilizatorilor către „resursele de Internet dorite în teritoriile desemnate”. 

Pentru expertul în informații Andrej Soldierov, scopul este „controlul complet asupra informațiilor din zona” în care Rusia „încearcă să pătrundă”. În acest sens, Soldierov explică: „Intri într-o zonă, preiei controlul comunicațiilor și apoi o folosești pentru a răspândi dezinformarea, a manipula rețelele sociale și a suprima informațiile”.

În toată Rusia, ar exista așadar „o rețea pentru războiul cibernetic pe care Kremlinul o extinde de ani de zile”. Potrivit unui e-mail intern din 22 noiembrie 2019, Amesit este deja operațional la Academia Militară a Statului Major al Rusiei. 

„Fișierele Vulkan” permit companiei să fie conectată la Unitatea 74455 a GRU, cunoscută sub numele de „Sandworm”. În special, materialul scurs sugerează că departamentul este un partener contractual al Vulkan. 

Sandworm” este considerat responsabil pentru numeroase atacuri cibernetice la scară globală, inclusiv cel care a lovit și grupul de logistică american Fedex în iunie 2017, cu pagube de aproximativ 370 de milioane de euro. Întrebat despre „dosarele Vulkan”, președintele comisiei de control a Bundestag-ului privind serviciile secrete germane, Konstantin von Notz de la Verzi, a declarat că ancheta evidențiază „existența unui pericol real din spațiul cibernetic pentru infrastructurile critice din Germania. ”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel