Rusia amenință din nou cu războiul România și Polonia: Decolarea avioanelor F-16 ucrainene din baze NATO e echivalentă cu intrarea în conflict

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene ale SUA se pregăteşte pentru decolare. Sursa foto: Department of Defense.
Un F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene ale SUA se pregăteşte pentru decolare. Sursa foto: Department of Defense.

Șeful delegației ruse la forumul OSCE privind cooperarea în domeniul securității militare, care se desfășoară la Viena, Konstantin Gavrilov, a declarat, pe 13.12.2023, că Rusia va considera posibila utilizare a bazelor aeriene din statele vecine ale Ucrainei pentru întrebuințarea avioanelor de vânătoare F-16 drept o participare a acestora la conflictul armat.

Gavrilov a subliniat că partea rusă avertizează ferm că utilizarea avioanelor de luptă americane ce vor fi transferate regimului de la Kiev de pe teritoriul Poloniei, României sau Slovaciei, state membre ale NATO, va fi considerată la Moscova drept o participare deplină a acestora la conflictul ruso-ucrainean și va forța Rusia să ia măsuri de retorsiune adecvate.

Diplomatul rus a precizat că, din cauza distrugerii semnificative a aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, au început să apară o serie de opinii potrivit cărora Forțele Aeriene ucrainene ar trebui să utilizeze baze aeriene din statele vecine, membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Gavrilov a adăugat că, în acest fel, natura agresivă a politicii urmate de Occident nu mai este ascunsă în spatele formulărilor despre orientarea exclusiv defensivă a doctrinei militare a NATO și se consacră dorința de dominație regională și globală, care ar trebui asigurată cu ajutorul forței militare.

Până în prezent, dintre statele occidentale, Danemarca și Olanda au convenit să transfere Ucrainei avioane de vânătoare americane de tip F-16. Primele aeronave urmează să fie transferate regimului de la Kiev încă din 2024.

Comentariul autorului: Considerată la începutul conflictului drept inimaginabilă și fiind apreciată drept una dintre liniile roșii ale Rusiei, furnizarea de avioane de vânătoare americane de tip F-16 către armata ucraineană pare să fi intrat în linie dreaptă.

Procesul de pregătire a piloților ucraineni pentru deservirea noilor aeronave a început, iar infrastructura de pe teritoriul Ucrainei este adaptată în vederea primirii avioanelor de vânătoare occidentale.

Pentru a contracara această amenințare, partea rusă a început și ea să reacționeze la pregătirile pentru apariția avioanelor F-16 pe cerul Ucrainei. În primul rând, au fost intensificate loviturile asupra aerodromurilor ce ar putea fi folosite pentru exploatarea aeronavelor de producție americană. În același timp, sunt exersate noi proceduri pentru interacțiunea dintre sistemele de apărare antiaeriană S-400 și avioanele AWACS de tip A-50U, pentru lovirea la distanțe mari a aparatelor de zbor ale adversarului.

Nu în ultimul rând, Moscova reacționează și la nivel politico-diplomatic, încercând să pună presiune pe statele vecine cu Ucraina, inclusiv pe România, pentru a nu accepta bazarea avioanelor de vânătoare F-16 care urmează să fie livrate armatei ucrainene pe teritoriile lor.

În urmă cu numai câteva zile, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a amenințat că avioanele F-16 livrate Ucrainei vor fi o țintă legitimă pentru rachetele rusești, dacă acestea vor fi bazate în statele membre NATO.

Declarația făcută astăzi de diplomatul rus la Viena încearcă să pluseze și întărească amenințările la adresa celor trei state foste aliate ale Moscovei, dar care acum fac parte din NATO, afirmând că acestea vor fi considerate parte la conflictul ruso-ucrainean.

Trebuie precizat faptul că, în vara acestui an, după retragerea din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, oficialii ruși au făcut declarații similare, încercând să împiedice intrarea navelor străine în porturile ucrainene.

Reprezentanții Moscovei au avertizat și atunci că statele care își vor trimite navele pentru încărcarea și transportul de cereale ucrainene vor fi considerate parte la conflict. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat, cu toate că Ucraina a reluat pe cont propriu livrările de cereale prin porturile de la Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel