Vladimir Putin a ținut un discurs în care a anunțat că noi nave de luptă vor intra în dotarea Marinei ruse în următoarea perioadă, precizând totodată că Rusia va continua implementarea programului hipersonic.
Președintele rus a vorbit și despre racheta balistică intercontinentală Sarmat, cunoscută și sub denumirea de Satan II, precizând că în viitorul apropiat ea va fi desfășurată. În cursul acestui an, s-au efectuat teste ale rachetei.
Amintim că de-a lungul timpului Vladimir Putin a făcut mai multe referiri la Satan II, despre ca a spus că nu există sistem de apărare antiaeriană care ar putea intercepta racheta.
Cu toate că la nivel de declarații la nivelul Armatei ruse totul pare a fi la superlativ, cele zece luni ale războiului din Ucraina au arătat că industria rusă are carențe mari tehnologice.
În discursul său, Vladimir Putin a făcut din nou referire la modernizarea arsenalului nuclear rus.
Rusia amenință cu racheta balistică intercontinentală Satan II
Generalul (r.) Virgil Bălăceanu amintește în ceea ce privește Satan II că Rusia a mai efectuat teste a acestei rachete balistice intercontinentale. Însă de la faza de testare, care e un proces complex și care poate întâmpina dificultăți, inclusiv tehnice, și până la dotarea Armatei și folosirea acestor rachete în luptă e cale lungă.
„Ei sunt în proces de modernizare, dar nu e nimic nou sub soare. Au avut testări ale rachetei Satan II și vor continua aceste testări. Testele sunt mereu notificate către SUA. Probabil vor avea de gând să facă mai multe testări”, a precizat generalul (r.) Virgil Bălăceanu, într-o intervenție la postul Antena 3 CNN,
„E un proces care a fost foarte prezent în perioada Războiului Rece și nu trebuie să ne surprindă. Nu înseamnă că o testare și o modernizare de arme nucleare strategice înseamnă și declanșarea unui război nuclear. Revenind asupra problematicii armelor nucleare tactice știm prea bine că nu doar SUA și-au exprimat dezacordul, dar și China. Există o retorică pe care o are Putin mereu, inclusiv legat de modernizarea arsenalului nuclear, dar și al celui convențional, a rachetelor supersonice (...) La ora actuală ei folosesc masiv stocurile de rachete care ne sunt cunoscute. Problema Federației Ruse este stocul de rachete. Fie că vorbim de cele de croazieră sau de rachete balistice”, a adăugat generalul (r.) Virgil Bălăceanu.
Despre racheta balistică Satan II
Racheta Sarmat (Satan II) a fost dezvoltată de Centrul de stat pentru rachete V.P. Makeev, a cărei specializare de bază constă în dezvoltarea de rachete balistice intercontinentale cu bazare navală.
Potrivit rușilor, racheta Sarmat este capabilă să transporte o ogivă multiplă, cu o greutate de până la 10 tone, în orice punct al lumii, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud.
În perspectivă, racheta Sarmat va deveni platformă purtătoare pentru ogivele hipersonice Avangard, care dezvoltă o viteză de 27 de Mach (un Mach = viteza sunetului). În prezent, acestea sunt amplasate pe rachetele balistice intercontinentale UR-100N UTTH.
Pe 20 aprilie 2022, Ministerul rus al Apărării a anunțat prima lansare-test de pe Cosmodromul Plesețk a rachetei balistice intercontinentale Sarmat (Satan II), cu bazare staționară (în siloz). Potrivit datelor prezentate de minister, lansarea a fost efectuată cu succes, fiind confirmați toți parametrii rachetei, pe toate etapele de zbor. Ogivele de instrucție ale acesteia au ajuns în raionul stabilit din Poligonul Kura (Peninsula Kamchatka).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News