Rusia amenință că un război major împotriva NATO va începe din Marea Neagră. Dronele SUA care ajută Ucraina să „țintească” ar putea fi doborâte, spun rușii

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avion rusesc Su-27 și dronă americană MQ-9 Reaper. Foto: The War Zone
Avion rusesc Su-27 și dronă americană MQ-9 Reaper. Foto: The War Zone

Ministerul rus al Apărării a avertizat, pe 28.06.2024, că dronele de cercetare americane îndeplinesc misiuni deasupra Mării Negre, în interesul Ucrainei. Potrivit oficialilor militari ruși, intensificarea zborurilor acestora crește riscul apariției unor incidente aeriene și, implicit, al unei confruntări directe între NATO și Rusia.

“Răspunderea pentru acest lucru va reveni statelor membre NATO”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului publicat vineri și preluat de agenția Interfax.

“Ministerul rus al Apărării a constatat creșterea intensității zborurilor cu drone americane de cercetare strategică deasupra Mării Negre, care îndeplinesc misiuni de cercetare și de indicare a țintelor pentru armele de înaltă precizie furnizate Forțelor Armate ale Ucrainei de către statele occidentale, în scopul lovirii unor ținte rusești”, au precizat reprezentanții ministerului.

După cum au menționat aceștia, “acest lucru indică implicarea tot mai mare a Statelor Unite și țărilor membre NATO în conflictul din Ucraina, de partea regimului decla Kiev”.

 

Rusia amenință cu doborârea dronelor americane și spune că o confruntare directă între NATO și Armata rusă ar putea începe în Marea Neagră

 

2. Postul de ... (imagine-grafica-confruntare-mq-9-reaper-su-27_68978000.jpeg)

Postul de televiziune american CBS a publicat un material în care a încercat să simuleze ceea ce s-a întâmplat cu drona MQ-9 Reaper înainte să cadă în Marea Neagră, după ce a fost lovită avioane de vânătoare rusești Su-27.

“Aceste zboruri cresc foarte mult probabilitatea apariției unor incidente în spațiul aerian situat deasupra Mării Negre cu aeronave aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, ceea ce duce, implicit, la creșterea riscului unei confruntări directe între Alianță și partea rusă”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului rus al Apărării.

“Andrei Belousov, ministrul rus al apărării, a cerut Statului Major General al Forțelor Armate să facă propuneri pentru un răspuns prompt al părții ruse la provocările din Marea Neagră”, au concluzionat reprezentanții ministerului.

Pe 26 iunie, Ministerul rus al Apărării a informat că, în timpul unei convorbiri telefonice, Andrei Belousov i-a transmis șefului Pentagonului, Lloyd Austin, că există pericolul unei escaladări a situației, din cauza livrărilor de arme americane către armata ucraineană.

“Miniștrii apărării din cele două țări au făcut un schimb de opinii cu privire la situația din jurul Ucrainei. Andrei Belousov a subliniat pericolul escaladării în continuare a situației, în legătură cu furnizarea în curs de arme americane destinate Forțelor Armate ale Ucrainei”, au comunicat oficialii militari ruși pe 26 iunie.

 

Rusia amenință, dar SUA e tot mai prezentă în Marea Neagră

 

3. -imagine fara descriere- (mq-9-reaper_campia_turzii_37276400.jpg)

Comentariul autorului: Disputele din jurul activităților desfășurate de dronele de cercetare americane deasupra apelor neutre ale Mării Negre au fost declanșate de incidentul din 23 iunie, când Rusia a acuzat că Armata ucraineană a efectuat un atac cu rachete americane ATACMS asupra Sevastopolului. Reprezentanții ruși au acuzat faptul că atacul a fost coordonat de o dronă americană de cercetare RQ-4B Global Hawk, aflată în acel moment deasupra Mării Negre.

Deși propaganda rusă a lăsat să se înțeleagă faptul că, după 23 iunie, drone americane de același tip au fost fie doborâte, fie alungate din Marea Neagră, în realitate astfel de zboruri nu au mai fost efectuate în regiune. În schimb, pe 27 iunie, deasupra Mării Negre s-a aflat un avion britanic de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint, care a fost escortat de două avioane de vânătoare Typhoon.

Trebuie remarca faptul că aeronava britanică nu s-a aventurat în adâncimea Mării Negre, patrulând în partea de sud-vest a acesteia, în apropierea litoralului românesc și a apelor teritoriale bulgare.

De asemenea, astăzi, 28 iunie, un avion american de același tip (RC-135W Rivet Joint) a zburat deasupra teritoriului României, patrulând în partea de sud-est a acestuia, între Bacău și Constanța.

Derularea ultimelor evenimente din zona Mării Negre arată că statele membre NATO continuă să îndeplinească misiuni de cercetare în regiune, probabil în sprijinul armatei ucrainene, dar o fac mai prudent, pentru a evita incidentele cu Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse.

În ceea ce privește răspunsul pe care partea rusă îl pregătește în Marea Neagră împotriva dronelor de cercetare americane, specialiștii militari ruși vorbesc despre “influențarea neînarmată” a acestora. Acest lucru exclude utilizarea armelor împotriva aparatelor de zbor fără pilot și doborârea directă a acestora.

Însă, pentru contracararea lor, avioanele de vânătoare rusești pot crea zone de turbulență în apropierea dronelor, sau pot elibera kerosen în direcția acestora.

Ultimul procedeu a mai fost utilizat deja de armata rusă deasupra Mării Negre pe 14 martie 2023, când două avioane de vânătoare rusești de tip Su-27 au provocat căderea în mare a unei drone americane MQ-9 Reaper.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel