Rusia a invadat Ucraina acum trei ani, având ca justificare ocrotirea rusofonilor din Ucraina și înlăturarea regimului nazist de la Kiev.
Acum, Moscova pregătește justificări și în privința Europei pe care o acuză că se pregătește un conflict militar cu Federația Rusă.
Shoigu a declarat că desfășurarea forțelor de menținere a păcii pe „teritoriul istoric al Rusiei” ar putea duce la o ciocnire directă între Rusia și NATO. „Politicienii rezonabili din Europa înțeleg că implementarea unui astfel de scenariu ar putea duce la o confruntare directă între NATO și Rusia și, în consecință, la al treilea război mondial”, a spus el într-un interviu acordat agenției de presă ruse TASS.
Deși declarația Rusiei vine ca răspuns la intențiile UE, Marii Britanii și ale altor state de a trimite supraveghere militară Ucrainei, Șoigu nu a furnizat nicio dovadă concretă în afirmațiile sale despre pregătirile Occidentului pentru războiul cu Rusia.
Potrivit acestuia, țările occidentale pregătesc un atac asupra Rusiei. „În Europa se dezvoltă o campanie deschisă pentru pregătirea unui conflict militar cu Federația Rusă”, spune el, adăugând că, conform informațiilor sale, datele confruntării sunt discutate în decurs de trei până la cinci ani. „Până în 2030, politicienii și soldații europeni vor să fie pregătiți să lupte cu noi”, a spus el într-un interviu acordat agenției.
Moscova aduce în discuție și folosirea armei nucleare
Într-un alt interviu acordat TASS, Șoigu a declarat că, dacă Rusia se confruntă cu „acțiuni ostile” din Europa, se va apăra cu arme nucleare.
Rusia a amenințat în mod repetat Ucraina și Occidentul cu arme nucleare de la începutul invaziei sale pe scară largă, în februarie 2022. Aceste amenințări nu au fost încă îndeplinite, dar Kremlinul își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la agresiunea împotriva sa sau a aliatului său cel mai apropiat, Belarus.
Desfășurarea forțelor occidentale de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului Peskov, amenință securitatea globală. „În ceea ce privește discuția despre plasarea așa-ziselor contingente militare pe teritoriul ucrainean, da, asta este absolut inacceptabil pentru noi”, a spus el, ca răspuns la declarația ministrului Apărării.
Pe oficialii de la Kremlin îi preocupă soarta lui Zelenski
Pe de altă parte, serviciul rus de informații externe SVR se preocupă de soarta președintelui ucrainean.
Rusia nu cere demisia lui Zelenski ca parte a eforturilor sale pentru diverse condiții pentru o reglementare pașnică a războiului din Ucraina, după cum a confirmat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Cu toate acestea, potrivit lui Naryshkin, există însă „o multitudine de scenarii posibile” cu privire la soarta președintelui ucrainean. „Pot doar să presupun în ceea ce privește soarta lui Zelenski”, a bolborosit el, ca răspuns la o întrebare TASS despre probabilitatea unei posibile debarcări a lui Zelenski, dacă ar fi încheiat un acord de pace.
TASS mai amintește un comunicat al SVR din februarie, conform căruia „NATO pregătește o operațiune de amploare pentru a discredita pe Zelenski”.
Potrivit spionilor ruși, aceasta include publicarea informațiilor că președintele ucrainean și membrii echipei sale „au deturnat peste 1,5 miliarde de dolari din fonduri destinate exclusiv achiziționării de muniție”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News