Livrarea a două baterii S-400 de apărare aeriană către India a fost amânată doi ani, livrările fiind replanificate pentru august 2026, potrivit publicației indiene The Economic Times.
Această întârziere este legată în primul rând de nevoia urgentă a Rusiei de a răspunde propriilor nevoi militare pe fondul războiului din Ucraina.
Decizia arată impactul major al războiului din Ucraina atât asupra capacităţilor de apărare ale Rusiei, cât și a industriei militare rusești.
Livrarea S-400 către India a fost din nou amânată
În 2018, Rusia și India au semnat un contract pentru achiziționarea a cinci baterii ale sistemului de apărare aeriană S-400, în schimbul a 5,4 miliarde de dolari.
Primele două sisteme S-400 au fost deja operaționalizate de India de-a lungul granițelor sale cu China și Pakistan. A treia baterie a fost livrată cu întârziere, în februarie 2023.
Conform planului inițial, ultimele două sisteme antiaeriene ar fi trebuit să fie predate până în aprilie 2023. Între timp, termenul a fost amânat de mai multe ori.
Fiecare sistem S-400 două eșaloane, fiecare eșalon având două grupe de câte patru lansatoare; în total, un sistem S-400 comandat de India are 16 lansatoare.
Creat ca o versiune mai avansată a lui S-300, S-400 este capabil să contracareze o serie de amenințări aeriene de până la 400 de kilometri distanță. Rusia a pus sistemul în funcțiune în 2007.
Triunghiul India-SUA-Rusia
Ca răspuns la întârziere, experții indieni au subliniat necesitatea dezvoltării sistemelor autohtone de apărare aeriană.
De asemenea, se dorește modernizarea sistemelor de apărare existente, cum ar fi sistemul de rachete sol-aer Akash, produs pe plan intern.
Între timp, India a introdus sisteme interne de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune MR-SAM Akash și Spyder din Israel. De asemenea, lucrează la un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune în cadrul proiectului Kusha.
În martie 2021, secretarul american al Apărării Lloyd Austin și-a avertizat omologul său indian, Rajnath Singh, cu privire la posibile sancțiuni pentru achiziționarea de către India a sistemelor rusești de apărare aeriană S-400, dar se pare că Washingtonul a renunțat la sancțiuni pentru că India este un partener prea important.
Întârzieri sunt și în industria occidentală de apărare, dar aici nu se ascunde gunoiul sub preș
Lansatoare Patriot / foto: Bundeswehr, via twitter (oleksireznikov)
Un raport Reuters din 27 octombrie a anului trecut a afirmat că achiziția de către Germania a sistemelor de rachete de apărare antiaeriană Patriot pentru a le înlocui pe cele date Ucrainei durează mai mult decât era planificat inițial.
Negocierile cu producătorul american, Raytheon, pentru achiziționarea mai multor sisteme erau „în desfășurare”, livrările fiind așteptate să înceapă în 2025 și să se încheie în 2027.
Până atunci, Germania a anunțat că va aduce cele trei unități de apărare aeriană Patriot dislocate în Polonia de aproape un an. Sistemele Patriot au fost poziționate în Polonia după ce o rachetă rătăcită (trasă de sistemul antiaerian ucrainean) a lovit satul polonez Przewodow, în noiembrie 2022.
De asemenea, Italia va repoziționa sistemul MAMBA, staționat de un an în Slovacia. Între timp, proiectul franco-italian pentru sistemul de apărare antiaeriană Samp-T(MAMBA) trebuie să accelereze, ca răspuns la evoluția situației de securitate din Europa. MBDA, producătorul sistemului franco-italian, recunoaște că armele sale au fost dezvoltate ”într-o eră în care timpul nu era important”, dar spune că se uită la întregul său portofoliu pentru a reduce timpii de livrare, începând cu produsele de apărare antiaeriană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News