Rusia a fost de zeci de ani principalul furnizor de arme al Indiei, cel mai mare importator de arme din lume, iar avioanele sale de luptă fac parte din flota militară a Indiei. Dar capacitatea Moscovei de a exporta în ultimii ani a fost împiedicată de războiul din Ucraina, făcând New Delhi să privească spre vest, notează Reuters.
Un purtător de cuvânt al exportatorului de arme de stat al Rusiei, Rosoboronexport, a declarat reporterilor că avionul de luptă Su-57 ar putea intra în producție încă din acest an, dacă guvernul Indiei își acceptă oferta.
Ministerul Apărării din India nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
O sursă din industrie din Rusia și un oficial din India au declarat că Rusia a făcut o ofertă informală în discuții cu oficialii guvernului indian și producătorul de avioane de stat Hindustan Aeronautics.
Mișcarea vine într-un moment în care rivala China își capacitatea aviației militare, iar Forțele Aeriene Indiene sunt dornice să-și consolideze forțele aeriene care au fost redimensionate la 31 de escadrile ( cu 11 unități mai puțin decât vechea țintă de 42 de escadrile).
Su-57 „Made in India”, oferta de nerefuzat a Moscovei? Dar cum va reacționa rivala strategică a Indiei, China?
Su-57, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Realizarea aeronavei în India, cu un transfer complet de tehnologie, va asigura că producția și întreținerea nu vor fi afectate de sancțiunile occidentale asupra Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Rosoboronexport reporterilor în marginea expoziției aerospațiale Aero India din orașul sudic Bengaluru.
India a optat anterior pentru prioritizarea propriului program de avioane de vânătoare indigene de generația a V-a, considerând că acesta ar răspunde mai bine cerințelor sale de apărare și ar spori încrederea în sine în ceea ce privește tehnologia militară. Evoluția peisajului geopolitic și parteneriatele strategice ale Indiei, în special cu Statele Unite, au influențat decizia acesteia de a reduce dependența de tehnologia militară rusă.
Rămâne de văzut dacă rușii îi vor convinge pe indieni cu această nouă ofertă să se răzgândească.
Guvernul primului ministru Narendra Modi a subliniat necesitatea de a face din India un centru de producție global și de a stimula producția internă în domeniul apărării.
Prezentat ca o aeronavă de luptă din a cincea generației, pentru a rivaliza cu echivalentul său din SUA, programul Su-57 a fost afectat de întârzieri de dezvoltare și de un accident în 2019, când a căzut chiar primul avion din producția de serie.
Până în prezent Rusia nu a reușit să vândă niciunui stat Su-57. Rămâne de văzut dacă rușii vor bate palma cu India, cum va reacționa China, rivala strategică a Indiei și un partener apropiat al Rusiei.
Un alt actor care se uită atent la negocieri este SUA, care, sub administrația Trump, dorește ”o relație comercială echitabilă” cu India. Trump i-a cerut lui Modi să cumpere mai multe echipamente militare fabricate în SUA. Achiziția și producția de avioane rusești Su-57 nu ar fi chiar cea mai bună contraofertă din partea premierului indian.
Su-57, între probleme la motor și întârzieri de producție
Su-57, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Din punct de vedere tehnic marile probleme la Su-57 au fost la motor.
Rușii au ajuns la concluzia că motorul Saturn AL-41F pur și simplu nu este suficient de puternic pentru Su-57 și au anunțat că au rezolvat problema, prin dezvoltarea noilor motoare Saturn Izdeliye 30 proiectate special pentru Su-57.
La toate acestea se adaugă grelele „chinuri ale facerii”.
Programul de dezvoltare al avionului de generația a 5-a fost lansat în 2002, dar primul lot de avioane a fost livrat abia în 2019, iar chiar și atunci, primul Su-57 din producție de serie s-a prăbușit înainte de livrare din cauza unor probleme tehnice.
Industria rusă susține că a rezolvat această problemă.
Există totodată un contract care prevede achiziționarea de către forțele ruse a 72 de aeronave de acest tip până în anul 2027. Până acum au fost livrate puțin peste 20. Iar respectarea termenului e aproape imposibilă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News