Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Comunicaţiilor rus, interzice persoanelor neautorizate să creeze şi să publice baze de date cu informaţii personale extrase din surse oficiale şi sancţionarea oricui va încălca această regulă, informează Reuters.
De asemenea, o prevedere a textului cere agenţiilor de stat care instituie sisteme de manipulare a datelor cu caracter personal să consulte Serviciul Federal de Securitate (FSB), principala agenţie de contrainformaţii rusă.
Acest proiect de lege, dat publicităţii târziu joi seara, ar fi rezultatul unei dispoziţii date de preşedintele rus Vladimir Putin în 2017, iar autorii săi nu fac referire la seria de scurgeri de date din ultimul timp.
Cu toate acestea, autorităţile ruse au fost surprinse de scurgerile de informaţii vizând doi cetăţeni ruşi despre care Marea Britanie afirmă că sunt doi ofiţeri de informaţii care au încercat să-l otrăvească pe fostul spion dublu rus Serghei Skripal şi pe fiica sa Iulia cu un agent neurotoxic Noviciok (de tip militar) în martie la Salisbury (Anglia). Rusia neagă toate aceste informaţii, în pofida probelor date publicităţii de către Londra.
Cei doi bărbaţi au declarat la postul de televiziune RT (Russia Today), controlat de Kremlin, că au mers ca simpli turişti la Salisbury pentru a admira renumita catedrală cu impunătorul său turn din acest oraş, unde locuia Skripal.
Dar site-ul Bellingcat specializat în investigaţii jurnalistice, pe baza unor scurgeri de date privind paşapoartelor celor doi, i-a identificat ca fiind doi ofiţeri ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU).
Într-un caz separat, SUA au acuzat cetăţeni ruşi de efectuarea unor atacuri cibernetice pe teritoriul american şi în lumea întreagă, în urma dezvăluirii unei baze de date oficiale de la o adresă din Moscova, unde - potrivit Washingtonului - se află o bază a serviciilor de informaţii militare ruse.
Legislaţia, care include două proiecte de lege şi un proiect de rezoluţie al guvernului, a fost publicată pentru 30 de zile pentru consultare publică, după care va fi înaintată spre aprobare parlamentului şi guvernului.
Rusia are o piaţă neagră activă ce conţine baze de date ilegale compilate cu ajutorul informaţiilor confidenţiale sustrase clandestin din registre oficiale. Datele includ detalii din actele de identitate, adrese, înregistrări de maşini, înregistrări de zbor şi chiar declaraţii fiscale.
Divulgarea datelor personale în această manieră este deja ilegală conform legislaţiei existente, iar autorităţile ruse se luptă pentru eradicarea acestei practici. O bună parte din aceste baze de date este disponibilă pe internet
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News